Şehir Dedektifi’nin projesinde Adıyaman’da yaşayan çocukları, bakımverenleri ve eğitimcileri şehrin tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgilendirerek, deprem nedeniyle zarar gören kentsel bellek ve aidiyet duygusunu kültür ve sanat yoluyla güçlendirmek amaçlanıyor. Proje kapsamında, depremden sonra sivil toplum tarafından hayata geçirilen Hayat Parkı’nda konumlanan, belediyeye ait atölye mekânının da iyileştirilmesi hedefleniyor. Çocuklarla gerçekleştirilecek Perre ve Adıyaman temalı atölyelerin çıktıları beş gün sürmesi planlanan Perre Çocuk ve Kent Bienali kapsamında belediyenin kültür mekânlarında müzik ve tiyatro performansları eşliğinde sergilenecek.
Proje boyunca en az 600 çocuğun katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan bienal etkinliklerinin ve atölye çalışmalarının sürdürülebilir bir program haline getirilmesi hedefleniyor.
Hayat Parkı’ndaki belediye atölye alanını iyileştirerek çocuklar için kalıcı bir öğrenme ve yaratıcı deneyim merkezi oluşturmaktır. Bu merkezde, Adıyaman’ın tarihi ve kültürel mirasına odaklanan atölye çalışmaları düzenlenmesi; çocukların Perre Antik Kenti gibi miras unsurları hakkında bilgi edinmeleri ve bu bilgileri sanatsal yaratım süreçlerinde kullanarak şehirle güçlü bir bağ kurmaları amaçlanmaktadır.
Sanat ve kültür etkinlikleri aracılığıyla çocukların kentin tarihini, kültürel kimliğini ve toplumsal değerlerini keşfetmelerinin teşvik edilmesi; bu sayede, yeni nesillerin bilinçlenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Perre Çocuk ve Kent Bienali, çocukların yaşadıkları kente olan aidiyet duygularını pekiştirerek onları geleceğin kültür elçileri olarak yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim ve toplumsal gelişim projesi olarak tasarlanmıştır.
Bienal hazırlığına paralel yürütülecek çalıştaylar ve çocuk haklarına yönelik eğitimlerle, kültürel projeler kapsamında çocuk dostu politika, program ve içerik geliştirmesini teşvik etmek, bu kapsamda yaratıcı ağlar kurmak ve model oluşturmak amaçlanıyor.
Proje ortağı Adıyaman Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı personelleri ve proje iştirakçileri Mekanda Adalet Derneği ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin ortak düzenleyeceği, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin katılımıyla planlanacak çalıştaylarla kentsel mirasa yönelik bilgi üretimi, katılımcı pratikler, araştırma, sergileşme süreçlerindeki ulusal ve uluslararası paydaşlar/olasılıklar, hafıza mekânları gibi konular etrafında deneyim paylaşımı yapılacaktı
Çocukların sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını odak alan, yaşanabilir şehirlerin ve çevresel değerlerin korunması için izleme ve savunuculuk yapan, kültür ve sanat projeleri üreten, tasarım araçları ve mekânsal tasarım önerileri geliştiren Şehir Dedektifi, kentlerin tarihi ve kültürel değerlerini çocuklar için erişilebilir ve anlaşılır kılmak için atölye çalışmaları, yürüyüşler düzenliyor, kent haritaları, çocuk kitapları üretiyor ve kültür kurumlarıyla işbirlikleri geliştiriyor.
Projenin sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, Adıyaman Belediyesi’nin kültür işleri personeline yönelik kapasite geliştirme eğitimleri düzenlenmesi ve belediyenin kültürel etkinliklerde çocuklarla daha etkili bir şekilde çalışmasının sağlanması amaçlanıyor. Kültür politikası geliştirme süreci, kentsel mirasa yönelik bilgi ve sergi üretimi konusunda aktif rol alacak.
Mekanda Adalet Derneği
Daha adil, ekolojik ve demokratik mekânsal süreçlerin geliştirilmesi için çalışan Mekanda Adalet Derneği Adıyaman Belediyesi’yle ortak düzenlenecek çalıştaylarla katılımcı kültür politikalarının gelişmesine destek olacak.
ANAMED
Kültürel bilgi üretimi konusunda deneyimli Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Adıyaman Belediyesi’yle ortak düzenlenecek çalıştaylarla katılımcı kültür politikalarının gelişmesine destek olacak.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.