Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen Ortaklaşa Öğrenme Programı, sivil kültür-sanat kuruluşlarında faaliyet yürüten kültür profesyonelleri ve yerel yönetimlerde kültürün planlamasında görev alan karar vericiler ve uygulayıcıları; kültür politikaları ve yönetimi alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar ile bir araya getirerek katılımcılara kültür politikalarının planlanmasında ve uygulanmasında çok yönlü bir bakış kazandırmayı amaçlıyor.
Öğrenme Programı kapsamında gerçekleştirilecek eğitimlere Avrupa ülkelerinden eğitmenler ve örnek projeler davet etmek üzere EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul ağlarıyla işbirliği yapılıyor.
Ortaklaşa Öğrenme Programı, Marmara Belediyeler Birliği tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen Marmara Urban Forum (MARUF) için tasarlanan oturumlarla ilgili herkesin katılımına da açılıyor. MARUF 2023 programında “Yerelde Kültür Politikalarına Derin Dalış | Ne, Neden, Nasıl?” ve “Ortaklaşma için Kültür: Yerel Yaklaşımlar ve Deneyimler” başlıklarıyla iki oturum gerçekleştirildi.
Kültür yönetimine odaklanacak ikinci çevrimiçi programın, 2025 yılının başında, ikinci açık çağrı döneminde hibe alan kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.
I. Açık Çağrı Dönemi Öğrenme Programının Detayları
Ortaklaşa Öğrenme Programı’nın ilki, Ortaklaşa Hibe Programı’nın birinci açık döneminde hibe alan kurum temsilcilerinin katılımıyla 5 Şubat-15 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Bu programda, kültür politikaları alanının tarihsel gelişim sürecine, güncel planlama stratejilerine, Türkiye’de ve dünyada yerel düzeydeki farklı uygulama örneklerine, uygulamada karşılaşılan fırsatlara ve problemlere odaklanıldı. Bu şekilde, kültürün ele alınmasında tarihsel ve toplumsal bir yaklaşım geliştirilmesi, kentlerin-bölgelerin yaratıcı potansiyellerinin açığa çıkarılması ve uzun vadede uygulanabilir, katılımcı ve kapsayıcı kültür politikalarının geliştirilmesi sürecine katkı sağlamak hedeflendi.
Kültür Politikaları
Prof. Dr. Füsun Üstel
Ortaklaşa Öğrenme Programı’nın ilk oturumu Kültür Politikası, genel bir giriş niteliği taşıyor. Bir araştırma ve uygulama alanı olarak kültür politikasının kuramsal ve kavramsal boyutları, kamu müdahalesi olarak tarihsel süreç içinde ortaya çıkışı, gelişimi, kapsamı, farklı politika modelleri, günümüzde Avrupa devletlerinin karşı karşıya bulunduğu çeşitli meseleler ve alandaki güncel tartışmalar ele alındı.
Kültürel Planlama
Doç. Dr. Eda Ünlü Yücesoy & Dr. R. Gökçe Sanul
Kültürel Planlama oturumunda kültürün stratejik, bütünsel, katılımcı ve kapsayıcı bir şekilde kamu planlaması süreçlerine dahil edilmesi konusunda savunuculuk yapmak üzere tutumda ortaklaşmak hedeflendi. Bunun için kültürel planlama kavramı, kültürün kamusal planlamadaki işlevi, ilgili uluslararası ağlar ve örnekler üzerinde duruldu ve kültürel haritalandırma atölyesi gerçekleştirildi.
Kültür-Sanatta Kapsayıcı Yaklaşımlar
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı
Bu oturumda, çağdaş insan hakları bakışıyla kültürel haklar kavramı ve kapsamı incelenerek kültürel, doğal ve somut olmayan kültürel miras kültürel haklar bağlamında değerlendirildi ve kültürel haklar savunuculuğu üzerinde duruldu.
Kültürel Çoğulculuğu Kültür-Sanat Yoluyla Geliştirmek
Prof. Dr. Feyzi Baban & Prof. Dr. Kim Rygiel
Bu oturumda, kültür-sanatın kültürel çoğulculuğa katkısı ve farklı gruplar arasında anlayışı engelleyen önyargıları aşmaktaki rolü tartışıldı. Kültür-sanat projelerinin geleneksel ikiliklerin ötesinde yeni aidiyet anlayışlarına olanak verebilecek yeni alanlar ve topluluk biçimlerini nasıl yaratacağı üzerinde duruldu.
Kültürel Demokrasi için STK-Belediye İşbirliği
Dr. Itır Akdoğan & Ares Shporta
Bu oturumda, demokratik yerel yönetimde beklenen belediye – sivil toplum işbirliklerine kültür nasıl dâhil oluyor, bunun demokratikleştirici etkisi nedir, dünya bu konuda neler tartışıyor üzerinde duruldu. Lumbardhi Sineması örneği üzerinden bir vaka çalışması gerçekleştirildi.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.