Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’nin projesi; Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve bireysel aktörlerin oluşturduğu yerel kültür-sanat ekosisteminin katılımcı, kapsayıcı ve demokratik bir yapı kazanmasını destekleme hedefi taşıyor.
Kaynak sınırlılığı, anakaraya olan mesafe ve ulaşım güçlüklerinin kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının kültür-sanat hizmetleri sunmasında dezavantaj olarak tanımlanıyor. Proje, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür-sanat hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür-sanat politikasına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür-sanat ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim işbirliği geliştirilirken; bu alanlarda çalışan kültür-sanat aktörlerinin karşılaşacakları, tanışacakları, planlayacakları ve uygulayacakları ortamların yaratılması planlanıyor. Çınarlı Kültür ve Sanat Yerleşkesi’nin hizmete kazandırılması, Marmara Adalar Müzesi’nin kapasitesinin artırılması, kültür politikası eğitimi ve Ada Kültürleri Festivali gibi çalışmalarla ortaya çıkan dinamizmin sürekli hâle gelmesi hedefleniyor.
Marmara Adası Çınarlı Mahallesi’nde bulunan, 2000-2023 yılları arasında Çınarlı Kültür ve Sanat Sevenler Derneği’ne tahsis edilen alanın fiziki ve malzeme kapasitesinin iyileştirilip, yeniden işlevlendirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda tamir, tadilat, donatım, teşrifat ve yönetim işleri yapılarak; toplantı salonu, çocuk odası, atölye, depo, ofis ve bahçe işlevleriyle kullanıma sunulacak.
2023 yılında açılan Avni-Jale Özken Marmara Adaları Müzesi’nin eksiklerinin tamamlanması ve yönetiminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Müzede düzenlenecek aylık etkinliklerle ziyaretçi sayısının ve müzenin bilinirliğinin artırılması amaçlanıyor.
Müzenin temel eksiklerinin temin edilmesi ve yönetiminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda müze görevlileri için eğitimler ve ziyaretler planlanmakta; ziyaretçi sayısının ve bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.
Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının kültürel çeşitliliğini, soyut-somut kültürel mirasını, arkeolojik zenginliğini, denizel kültürel peyzaj değerlerini yansıtacak ve her sene tekrarlanacak festival ilgili aktörlerin katılımıyla planlanıp gerçekleştirilecek.
Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarındaki kamu kurumlarında görevli kültür profesyonellerinin, sivil toplum kuruluşları gönüllülerinin ve yapılacak çağrıya yanıt verenlerin katılımıyla, iki günlük Kültür Politikası Eğitimi düzenlenecek. Eğitimin çıktıları Marmara Adaları Belediyesi’ne sunularak, kültür-sanat aktörlerinin katılımıyla Hak Temelli Yerel Kültür Politikası Çalıştayı gerçekleştirilecek.
Belediyenin, özel kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında gerçekleştirecekleri kültür sanat etkinliklerinin yer, zaman ve içerik bilgilerinin düzenli olarak belediye tarafından duyurulması için Ortaklaşa Etkinlik Ajandası oluşturulacak.
2021 yılında Adalar Vakfı’nın yürütücülüğünde Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı projesinin iştirakçileri arasında yer alan dernek, 2022 yılında Marmara Adası Edebiyat Günleri’nin (MAEG) düzenlenmesinde görev aldı. 2023 yılında Adadayız projesinin koordinatörlüğünü üstlendi. Çınarlı Köyü’nde koruk suyu günü, teneke kayık günü ve deniz kayıplarını anma günü gibi geleneklerin başlatılması için çalışmalar yürüten dernek, Marmara Adası Slow Food Topluluğu’nun sekreteryası olarak çalışmakta ve Çınarlı Çocuk Kulübü kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir.
Proje kapsamında yeni oluşturulacak ve güçlendirilecek mekânların finanslanını üstlenip hizmete devamını sağlarken, Çınarlı Kültür ve Sanat Yerleşkesi, belediyenin hizmet birimi olarak kullanılacak. Müze etkinlikleri ve Ada Kültürleri Festivali’ne finansman desteği verirken Ortaklaşa Etkinlik Ajandası’nın tutulmasından ve duyurulmasından sorumlu olacak.
Çınarlı Kültür ve Sanat Yerleşkesi’nin bahçes, parkının sürekli bakımını sağlarken eskiyen çocuk oyun grubunu yenileyecek; proje kapsamındaki etkinliklere destek sağlayacak.
ÇEKÜL
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, ÇEKÜL; Türkiye’nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olarak yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütüne açılan bir yaklaşımı benimseyen vakıfla proje kapsamında gerçekleştirilecek kültürel miras konulu etkinliklerde iş birliği yapılacaktır.
Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği
Marmara Adalar Festivali’nin organizasyonuna katkı sağlaması planlanmaktadır.
https://www.instagram.com/gundogdukoyuder
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği
Nitelikli çocuk ve gençlik yayınlarının üretimini özendirmek, yurtiçinde ve yurtdışında öne çıkarılmasını sağlamak, çocukların dil ve estetik özellikleri açısından zengin kitaplarla buluşmasını gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Marmara AKS projesi kapsamında Çınarlı Kültür Merkezi’nde deniz temalı çocuk ve gençlik kitapları kütüphanesi kurulurken, kitapların seçiminde ve temininde katkı sağlayacak. Müze ve festival etkinlikleri programında en az birer adet çocuk ve edebiyat etkinliği birlikte planlanacaktır.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.