Kreşendo’nun projesinde; belediyelerin açık ve kapalı kamusal alanlarındaki kültür-sanat faaliyetlerinin programlama ve mekânsal tasarım süreçlerinin katılımcı, kapsayıcı şekilde yürütülmesi için bir rehber oluşturulması hedefleniyor. Kamusal alandaki kültür programlamasının her bir parçası; sanatçılar, sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve kültür-sanat aktörlerinin, mekânların kullanıcısı olan mahalleli ve izleyicilerin deneyimleri de dahil edilerek, çokpaydaşlı bir programlama süreci ortaya konulması amaçlanıyor. Proje kapmasında, ortak belediyelerin bünyesinde bulunan üç kültür merkezi ve üç açık kamusal alanla ilişkili olarak kültürel çoğulculuk ilkesiyle, kırılgan grupların ihtiyaçlarının önceliklendirildiği ve katılımlarının sağlandığı bir kültürel programlama rehberi tasarlanacak. Geliştirilen rehberin, farklı ölçeklerdeki belediyeler tarafından uygulanması için bir çerçeve olması hedefleniyor.
Geçmiş dönemlerde belediyelerin destek verdiği veya belediye kapsamında faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ve işletmeleri, STK’lar ve temsilcileri, sanatçılardan oluşan; üç belediyeyi içeren bir paydaş haritası oluşturulacak.
Açık-kapalı olarak çeşitlilik gösteren kamusal mekanlarda saha gezileri gerçekleşecek. Saha gezilerinde paydaş haritalama çalışmaları için yurttaşlar, ilçelerde konumlanan ilgili STK’lar, kültür aktörleri, işletmeler ve yurttaşlarla görüşmeler yaparak birincil veri toplanacak. Doğal, yapılaşmış ve sosyal çevre odağında mekansal tespitler için gözleme dayalı tasarım araştırması yürütülecek. Erişilebilirlik, kullanıcı-seyirci deneyimi, mekan içerisinde yolculuğu, kullanıcı-mekan, seyirci-mekan ve mekan-mekan ilişkisine yönelik SWOT analizi ve gölgeleme çalışmaları yürütülecek.
İstanbul’un iki yakasında olmak üzere gerçekleşecek tam günlük çalıştaylarla paydaş haritalandırma çalışmasında tespit edilen kültür-sanat aktörleri, STK’lar, belediye temsilcileri ve bağımsız kültür profesyonellerinin katılacağı ihtiyaç belirleme çalıştayında belediyelerin kültür politikalarının çerçevesinin oluşturulması hedefleniyor. Paydaşların beklentileri, ihtiyaçları, gereksinlerimleri, belediye kaynaklarına erişim süreçleri ve yerel kültür-sanat politikalarındaki dahiliyeti tespit edilecek.
Çalıştaylardan ve saha gezilerinden elde edilen veriler ve analizler doğrultusunda, belediyelerin kültür politikaları ve seçilen açık-kapalı tipteki kamusal alanların kültür-sanat etkinliklerine uygun tasarım önerileri geliştirilecekr. Kültür-sanat faaliyetleri için politika önerileri, mekansal ve tasarımsal müdahale önerileri ve bu faaliyetler için alternatif izleme metodolojisi çıkarılacak.
Ataşehir, Maltepe ve Şişli’de çalışılan farklı kamusal mekanlarda “Bizi Buluşturan Mekanlar” konseptinde etkinlikler gerçekleşecek. Üretilen programlama ve mekansal tasarım önerileri bu etkinliklerle uygulanacak ve kamusal alanda ilham verici söyleşilerin, STK’ların görünür olabileceği pazarların, konser ve açıkhava sinema gösterimlerinin gerçekleşeceği etkinlikler belediye desteğiyle gerçekleşecek.
Kreşendo, müzik sektöründe eşitlik ve kültürel demokratikleşme hedefleri doğrultusunda bilgi üreten, eğitim veren ve insanları müzikle buluşturan bir sosyal girişim. 2021 yılında beri müzik sektöründe dezavantajlı grupların daha fazla yer bulmasına olanak sağlayan etkinlik, program ve projeler gerçekleştirdi. Önceki projelerindeki edindiği birikim ve müzik sektöründeki uzmanlığı sayesinde “Bizi Buluşturan Mekanlar” projesine stratejik bir çerçeve sunarak ve paydaşlarla iletişim kurarak yönetecek.
Projenin temel uygulama alanları belediyeler hem kültür merkezlerinin hem de açık kamusal alanların projeye entegre edilmesinde kilit bir noktada yer alıyor. Programlama ve mekansal tasarım süreçlerinin hayata geçirilmesi için destek sağlarken katılımcıların ihtiyaçlarının tespiti ve yerel halkın dahil edilmesinde aktif rol alacaklar.
https://www.atasehir.bel.tr, https://www.maltepe.bel.tr, https://www.sisli.bel.tr
Katılımcı tasarım ve placemaking yaklaşımlarında uzmanlaşmış Roof Coliving, sürdürülebilir ve adil bir ortak yaşam kültürü oluşturmayı hedefliyor. Projede, kamusal alanların tasarımı ve programlanmasında katılımcı yöntemler kullanarak yurttaşların, sanatçıların ve diğer paydaşların süreçlere aktif katılımını sağlıyor. Bu süreçlerde bireylerin mekân üzerinde söz sahibi olmasını teşvik ederek, toplulukların ortak yaşam kültürünü güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.