Bizi Buluşturan Mekânlar

İstanbul’da Ataşehir, Maltepe, Şişli ilçelerinde belediyelerin kamusal alanlarındaki kültür-sanat faaliyetlerinin programlama ve mekânsal tasarım süreçlerine odaklanılırken kültür merkezi ve kamusal alanlarda pilot uygulamalar gerçekleştirimesi, katılımcılık ve kapsayıcılık odaklı bir rehber hazırlanması hedefleniyor.

Bizi Buluşturan Mekânlar

İstanbul’da Ataşehir, Maltepe, Şişli işçelerinde belediyelerin kamusal alanlarındaki kültür-sanat faaliyetlerinin programlama ve mekânsal tasarım süreçlerine odaklanılırken kültür merkezi ve kamusal alanlarda pilot uygulamalar gerçekleştirimesi, katılımcılık ve kapsayıcılık odaklı bir rehber hazırlanması hedefleniyor.

Kreşendo’nun projesinde; belediyelerin açık ve kapalı kamusal alanlarındaki kültür-sanat faaliyetlerinin programlama ve mekânsal tasarım süreçlerinin katılımcı, kapsayıcı şekilde yürütülmesi için bir rehber oluşturulması hedefleniyor. Kamusal alandaki kültür programlamasının her bir parçası; sanatçılar, sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve kültür-sanat aktörlerinin, mekânların kullanıcısı olan mahalleli ve izleyicilerin deneyimleri de dahil edilerek, çokpaydaşlı bir programlama süreci ortaya konulması amaçlanıyor. Proje kapmasında, ortak belediyelerin bünyesinde bulunan üç kültür merkezi ve üç açık kamusal alanla ilişkili olarak kültürel çoğulculuk ilkesiyle, kırılgan grupların ihtiyaçlarının önceliklendirildiği ve katılımlarının sağlandığı bir kültürel programlama rehberi tasarlanacak. Geliştirilen rehberin, farklı ölçeklerdeki belediyeler tarafından uygulanması için bir çerçeve olması hedefleniyor.

Proje Kapsamında Yürütülecek Faaliyetler

Paydaş Haritalama

Geçmiş dönemlerde belediyelerin destek verdiği veya belediye kapsamında faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ve işletmeleri, STK’lar ve temsilcileri, sanatçılardan oluşan; üç belediyeyi içeren bir paydaş haritası oluşturulacak.

Saha Çalışmaları ve Program Araştırma Süreci

Açık-kapalı olarak çeşitlilik gösteren kamusal mekanlarda saha gezileri gerçekleşecek. Saha gezilerinde paydaş haritalama çalışmaları için yurttaşlar, ilçelerde konumlanan ilgili STK’lar, kültür aktörleri, işletmeler ve yurttaşlarla görüşmeler yaparak birincil veri toplanacak. Doğal, yapılaşmış ve sosyal çevre odağında mekansal tespitler için gözleme dayalı tasarım araştırması yürütülecek. Erişilebilirlik, kullanıcı-seyirci deneyimi, mekan içerisinde yolculuğu, kullanıcı-mekan, seyirci-mekan ve mekan-mekan ilişkisine yönelik SWOT analizi ve gölgeleme çalışmaları yürütülecek.

İhtiyaç Belirleme Çalıştayları

İstanbul’un iki yakasında olmak üzere gerçekleşecek tam günlük çalıştaylarla paydaş haritalandırma çalışmasında tespit edilen kültür-sanat aktörleri, STK’lar, belediye temsilcileri ve bağımsız kültür profesyonellerinin katılacağı ihtiyaç belirleme çalıştayında belediyelerin kültür politikalarının çerçevesinin oluşturulması hedefleniyor. Paydaşların beklentileri, ihtiyaçları, gereksinlerimleri, belediye kaynaklarına erişim süreçleri ve yerel kültür-sanat politikalarındaki dahiliyeti tespit edilecek.

Kültür Politikası ve Mekansal Tasarım Rehberinin Oluşturulması

Çalıştaylardan ve saha gezilerinden elde edilen veriler ve analizler doğrultusunda, belediyelerin kültür politikaları ve seçilen açık-kapalı tipteki kamusal alanların kültür-sanat etkinliklerine uygun tasarım önerileri geliştirilecekr. Kültür-sanat faaliyetleri için politika önerileri, mekansal ve tasarımsal müdahale önerileri ve bu faaliyetler için alternatif izleme metodolojisi çıkarılacak.

Bizi Buluşturan Mekanlar Etkinlikleri

Ataşehir, Maltepe ve Şişli’de çalışılan farklı kamusal mekanlarda “Bizi Buluşturan Mekanlar” konseptinde etkinlikler gerçekleşecek. Üretilen programlama ve mekansal tasarım önerileri bu etkinliklerle uygulanacak ve kamusal alanda ilham verici söyleşilerin, STK’ların görünür olabileceği pazarların, konser ve açıkhava sinema gösterimlerinin gerçekleşeceği etkinlikler belediye desteğiyle gerçekleşecek.

Projede Yer Alan Kurumlar

Proje Sahibi

Kreşendo

Kreşendo, müzik sektöründe eşitlik ve kültürel demokratikleşme hedefleri doğrultusunda bilgi üreten, eğitim veren ve insanları müzikle buluşturan bir sosyal girişim. 2021 yılında beri müzik sektöründe dezavantajlı grupların daha fazla yer bulmasına olanak sağlayan etkinlik, program ve projeler gerçekleştirdi. Önceki projelerindeki edindiği birikim ve müzik sektöründeki uzmanlığı sayesinde “Bizi Buluşturan Mekanlar” projesine stratejik bir çerçeve sunarak ve paydaşlarla iletişim kurarak yönetecek.

https://kresendobiz.com

Proje Ortakları

Ataşehir Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Şişli Belediyesi - Roof Coliving

Projenin temel uygulama alanları belediyeler hem kültür merkezlerinin hem de açık kamusal alanların projeye entegre edilmesinde kilit bir noktada yer alıyor. Programlama ve mekansal tasarım süreçlerinin hayata geçirilmesi için destek sağlarken katılımcıların ihtiyaçlarının tespiti ve yerel halkın dahil edilmesinde aktif rol alacaklar.

https://www.atasehir.bel.tr, https://www.maltepe.bel.tr, https://www.sisli.bel.tr


Katılımcı tasarım ve placemaking yaklaşımlarında uzmanlaşmış Roof Coliving, sürdürülebilir ve adil bir ortak yaşam kültürü oluşturmayı hedefliyor. Projede, kamusal alanların tasarımı ve programlanmasında katılımcı yöntemler kullanarak yurttaşların, sanatçıların ve diğer paydaşların süreçlere aktif katılımını sağlıyor. Bu süreçlerde bireylerin mekân üzerinde söz sahibi olmasını teşvik ederek, toplulukların ortak yaşam kültürünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

https://www.roofcoliving.org

Galeri

Haberler

Demir Elma Festivali’nin Programı Üç Gün Sürdü

Rize’den GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği yürütücülüğünde, Artvin’in Borçka Belediyesi ortaklığında düzenlenen “Demir Elma Festivali” gerçekleştirildi.

I. Kömür Çocuk ve Gençlik Festivali Gerçekleştirildi

1. Adıyaman Kömür Çocuk ve Gençlik Festivali, Diyarbakır’dan Önce Çocuklar Derneği’nin yürütücülüğünde, Adıyaman’ın Kömür Belediyesi ortaklığında gerçekleştirildi.

Çekirdek Eskişehir, Katılımcı Modelle Tasarlanan Yeni Bir Alan Kazandırdı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Avrupa Birliği’nin desteğiyle yürüttüğü Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın birinci açık çağrı döneminde hibe alan projelerden “Çekirdek Eskişehir”, kente katılımcı yaklaşımla tasarlanan bir diyalog ve üretim alanı kazandırıyor.

“Kısa Bir Komşuluk” Sergileri Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği desteğiyle, İKSV yürütücülüğünde gerçekleşen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında yürütülen KONSERVE: Kentler Arası Misafir Sanatçı Programı 2024 edisyonunun “Kısa Bir Komşuluk” başlıklı sergisi 13 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında Bursa Nâzım Hikmet Kültürevi’nde; 23-24 Ekim tarihleri arasındaysa İzmir Metro Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Projenin Üç Bileşenine Dair Veri Toplantısı Yapıldı

Çekirdek Eskişehir projesinin başlangıcından bu yana mekânın üç bileşenine (Mimari Tasarım, Kültür – Sanat Programı ve Yönetişim Modeli) dair toplanan verileri bir çerçeveye yerleştirerek, bileşenler somutlaştırıldı.

II. Çağrı Döneminde Desteklenecek 10 Proje Belirlendi

Kültür ve sanatın farklı disiplinlerine odaklanan, yerel kültür politikalarının oluşumuna katkı sağlayacak 10 proje, yaklaşık 1 milyon Avro desteğe hak kazandı.

Arama konferanslarında Sabah Konuşmaları’ndan ilham aldık

Ortaklaşa Diyalog Programı kapsamında gerçekleşen arama konferanslarında her şehirde sanat ve edebiyat dünyasından bir konuk o şehirle olan kişisel bağından aldığı ilhamı Sabah Konuşması’nda katılımcılarla paylaştı.

Paydaş Haritalama Faaliyeti Gerçekleştirildi

Çekirdek Eskişehir projesinin paydaş haritalama çalışmasında yaklaşık 250 kültür-sanat aktörü yer alıyor.

Ortaklaşa Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın Arama Konferansları Yedi Bölgede Gerçekleştirildi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında düzenlenen Arama Konferansları, Türkiye’nin yedi bölgesinden yedi odak şehirde kültür profesyonellerini bir araya getirdi.

Nilüfer Kültür Forumu’nda Sürdürülebilir Bir Kültür Politikası’na Odaklanıldı

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında Teos Kültür Sanat Derneği tarafından yürütülen KONSERVE: Kentler Arası Misafir Sanatçı Programı Ağı projesi kapsamında, Nilüfer Kültür Forumu Nilüfer Belediye ortaklığında düzenlendi.

Çekirdek Eskişehir Projesi Gösterge Oluşturma Atölyesi’nde Sosyal Etki Değerlendirmesi Yapıldı

Çekirdek Eskişehir projesinin Gösterge Oluşturma Atölyesi‘nde proje kapsamında üretilecek mekânın yaratacağı sosyal etkinin nasıl ölçüleceğine dair göstergeler masaya yatırıldı.

Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması Borçka’da Düzenlendi

GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin Artvin Borçka Belediyesi ile yürüttüğü, Ortaklaşa Hibe Programı tarafından desteklenen Demir Elma Festivali projesine hazırlık devam ederken; Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması Borçka’da düzenlendi.

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde müzik atölyeleri başladı

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde, Önce Çocuklar Derneği, çocuklara yönelik eğitici atölyeler ve eğitimler sunuyor; Diyarbakır’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Ma Music Center müzik, enstrüman ve ritim dersleriyle çocuklarla buluşuyor.

Kullanıcı İhtiyaçlarını Anlama ve Belirleme Çalışmaları Etkinliği ile Mini Festival Eskişehir’de Gerçekleştirildi

Çekirdek Eskişehir projesinin paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirdiği Mini Festival’de 10 kurum ve sanatçı tarafından tasarlanıp sunulan etkinlikler, paydaşlar arasındaki diyalog ve iş birliğinin gelişmesini teşvik etti.

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde tiyatro atölyeleri devam ediyor

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde, Önce Çocuklar Derneği, çocuklara yönelik eğitici atölyeler ve eğitimler sunuyor; Amed Şehir Tiyatrosu tiyatro ve oyunculuk eğitimleri ile projeye katkı sağlıyor.

Çekirdek Eskişehir Projesi Hırvatistan ve İtalya’da İzleme Ziyaretleri Yaptı

Çok fonksiyonlu bir kültür-sanat mekânının tasarlandığı Çekirdek Eskişehir projesi kapsamında Hırvatistan ve İtalya’da izleme ziyaretleri gerçekleştirildi.

Çocuklar Atölye Çalışmalarında Yeteneklerini Ortaya Çıkardı

KONSERVE: Kentler Arası Sanatçı Değişim ve Misafirlik Programı Ağı kapsamında Nilüfer Misafir Sanatçı Programı’na katılan sanatçılardan Ayça Su Değirmenci “Doğaya Dönüş” ile Yekaterina Grygorenk “Misi Çayının Sesi” başlıklarıyla çocuklara yönelik iki farklı atölye çalışması gerçekleştirdi.

KONSERVE: Kentler Arası Misafir Sanatçı Programı’nın Sanatçı Konuşmaları gerçekleşti

Avrupa Birliği desteğiyle, İKSV yürütücülüğünde gerçekleşen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz KONSERVE: Kentler Arası Misafir Sanatçı Programına katılan sanatçılar, 10-31 Mayıs tarihleri arasında Zeytinköy özelinde Efes Selçuk’un somut olmayan kültürel miras değerlerinden esinle yaratacakları eserler için incelemeler ve çalışmalarda bulundu.

İkinci Açık Çağrı Başvuruları Tamamlandı

İKSV’nin, Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa Hibe Programı’nın II. açık çağrı başvuruları tamamlandı. Yoğun ilgi gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarına ve belediyelere teşekkür ederiz.

Kömür Kültür Sanat Merkezi, Ortaklaşa Hibe Programı Desteğiyle Açıldı

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın birinci açık çağrı döneminde desteklenen dört projeden biri olan Kömür Kültür Sanat Merkezi, 24 Mayıs Cuma günü kapılarını açtı.

Ortaklaşa Hibe Programı Sık Sorulan Sorular Bölümü Güncellendi

Ortaklaşa Hibe Programı başvuru süreciyle ilgili en çok sorulan sorulara cevap verdiğimiz "Sıkça Sorulan Sorular" bölümü, Soru-Cevap Oturumu çerçevesinde güncellendi.

Ortaklaşa Hibe Programı 16 Nisan Bilgilendirme Toplantısı Yayımlandı

Ortaklaşa Hibe Programı'nın 16 Nisan'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısını çevrimiçi izleyebilirsiniz.

Ortaklaşa Hibe Programı Ortak Arama Etkinliği 14 Mayıs’ta

Etkinlik 14 Mayıs 2024’te 10:30-16:00 saatleri arasında düzenlenecek.

Ortaklaşa Hibe Programı Çevrimiçi Soru – Cevap Oturumu 6 Mayıs’ta

Ortaklaşa Hibe Programı - Çevrimiçi Soru - Cevap Oturumu 6 Mayıs Pazartesi günü 10.30'da çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Ortaklaşa Hibe Programı II. Açık Çağrı Dönemi Başvuruları Başladı

Açık çağrıya Türkiye’de yerleşik, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, en az bir belediye ortaklığıyla başvurabilecekler.

Çevrimiçi Bilgilendirme Toplantısı 16 Nisan Salı Günü

Zoom üzerinden gerçekleşecek toplantıya butona tıklayarak kayıt olabilirsiniz.

Ortaklaşa Hibe Programı II. Açık Çağrı başvuruları 4 Nisan’da Başlıyor

Açık çağrıya Türkiye’de yerleşik, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, en az bir belediye ortaklığıyla başvurabilecekler.

Borçka Belediye Meclisi Kültür Politikaları Metnini Kabul Etti!

Borçka Belediye Meclisi, Türkiye’de pek az belediye meclisince yapılan bir çalışmaya imza attı ve kültür politikaları metnini kabul etti.

Çekirdek Eskişehir Ekibi, Eskişehirli Paydaşlarla Saha Çalışmasında Bir Araya Geldi ​

Çekirdek Eskişehir projesinin paydaşları 8-9-10 Şubat 2024 tarihlerinde Eskişehir'de saha çalışmasında bir araya geldi.

Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi Raporu

Ortaklaşa kapsamında gerçekleşen bir yıllık saha araştırmasının sonucunda ortaya çıkan 11’inci kültür politikaları raporu Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi başlığıyla yayımlandı.

Kültür Politikaları Belgesi Hazırlık Çalıştayı

“Demir Elma Çok Ortaklı Bir Festival Tasarımı” kapsamında düzenlenen “Kültür Politikaları Belgesi Hazırlık Çalıştayı” 26 Ocak'ta gerçekleşti.

Festivalin Paydaşları Demir Elma Okulu’nda Buluştu

Kasımın son haftasında Ortaklaşa Hibe Programı tarafından desteklenen Demir Elma Festivali’nin ilk hazırlıkları için Borçka’daydık.

UCLG Kültür Zirvesi’ndeydik

İKSV olarak “Kültür. Gelecek. Hedef. Yerel Vizyonları Küresele Taşımak İçin Harekete Geçiyoruz” mottosuyla 28 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde Dublin’de düzenlenen UCLG Kültür Zirvesi’ndeydik.

Ortaklaşa Hibe Uygulama Eğitimi

Ortaklaşa Hibe Programı’nın I. Açık Çağrı döneminde destek alan projelerin temsilcileriyle İKSV’de hibe uygulama eğitimi için bir araya geldik.

Yerelde Kültür Politikaları | Ne, Neden, Nasıl?

5 Ekim Perşembe 9:30'da, Marmara Urban Forum'da bir kamu politikası olarak Yerelde Kültür Politikaları'nı konuşuyoruz.

Ortaklaşma için Kültür: Yerel Yaklaşımlar ve Deneyimler

4 Ekim Çarşamba 17:30 – 18:30 saatlerinde Ortaklaşma için Kültür: Yerel Yaklaşımlar ve Deneyimler başlığı altında MARUF'ta buluşuyoruz.

Ortaklaşa Hibe Programı I. Açık Çağrı Döneminde Desteklenecek Projeler Açıklandı

Türkiye genelinde, kültür ve sanatın farklı disiplinlerine odaklanan, yerel kültür politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayacak 4 proje, 11 Milyon TL’lik desteğe hak kazandı.

Birinci Açık Çağrı Döneminde Desteklenecek Projeler 20 Eylül’de Açıklanacak!

Ortaklaşa Hibe Programına Türkiye genelinden 121 proje başvurdu.

Marmara Urban Forum 4-7 Ekim’de İstanbul’da Düzenleniyor

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı MARUF23’te “Derin Dalış" ve "Yerel Eylem" formatlarında iki oturum gerçekleştiriyor.

İstanbul’daki Kültür Profesyonelleriyle Bir Araya Geldik

Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz yuvarlak masa toplantılarının ardından, İstanbul'daki kültür profesyonelleriyle bir araya geldik.

Yedi Bölgede Yedi Yuvarlak Masa Toplantısı

Haziran ayında yedi ayrı bölgede düzenlenen yuvarlak masa toplantılarında 30 şehirden, 157 kültür-sanat profesyoneli ile bir araya geldik.

12 Şehirde 139 Derinlemesine Görüşme

10 Mart – 28 Nisan 2023 tarihleri arasında 12 ayrı şehirde 79 kurumdan 139 temsilci ile görüştük.

Ortaklaşa Hibe Programı I. Açık Çağrı Başvuruları Sona Erdi

Etkinlik 12 Haziran 2023’te 10:30-16:00 saatleri arasında düzenlenecek.

Ortaklaşa Hibe Programı Ortak Arama Etkinliği 12 Haziran’da

Etkinlik 12 Haziran 2023’te 10:30-16:00 saatleri arasında düzenlenecek.

Ortaklaşa Hibe Programı Bilgilendirme Toplantısı Soru Cevap Oturumu Yayımlandı

Ortaklaşa Hibe Programı'nın 28 Nisan'da gerçekleştirilen ilk bilgilendirme toplantısını çevrimiçi izleyebilirsiniz.

Ortaklaşa Hibe Programı Çevrim içi Soru – Cevap Oturumu 22 Mayıs’ta

Ortaklaşa Hibe Programı - Çevrimiçi Soru - Cevap Oturumu 22 Mayıs Pazartesi günü 11.00'de çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Ortaklaşa Hibe Programı Bilgilendirme Toplantısı Yayımlandı

Ortaklaşa Hibe Programı'nın 28 Nisan'da gerçekleştirilen ilk bilgilendirme toplantısını çevrimiçi izleyebilirsiniz.

Ortaklaşa Hibe Programı Başvuru Rehberi’nde Düzeltme!

Ortaklaşa Hibe Programı'na başvurularla ilgili yayımlanmış bir kriter güncellendi.

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı Hibe Başvuruları Açıldı

Hibe Programı’nın ilk çağrısına başvurular 12 Temmuz 2023 saat 18.00’e kadar yapılabilecek.

Ortaklaşa Hibe Programı Bilgilendirme Toplantısı 28 Nisan’da

Zoom üzerinden gerçekleşecek toplantıya butona tıklayarak kayıt olabilirsiniz.

Ortaklaşa Hibe Programı başvuruları 24 Nisan’da başlıyor

Açık çağrıya Türkiye’de yerleşik, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, en az bir belediye ortaklığıyla başvurabilecekler.

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

Kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve bağımsız kültür-sanat profesyonellerine ulaşmayı hedefliyor.

Ortaklaşa: Kültür Diyalog ve Destek Programı Başlıyor

Kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve bağımsız kültür-sanat profesyonellerine ulaşmayı hedefliyor.

STK’lar ve Belediyeler Arasındaki İşbirliğini Geliştirmek İçin 1,3 Milyon Avro Hibe Desteği

Programla, STK ve belediyelerin birlikte geliştirdikleri farklı disiplinlerden kültür ve sanat projeleri, desteklenecek.

Çevrimiçi ve Yüz Yüze Buluşmalar Hayata Geçirilecek

Program, yerelde katılımcı kültür politikalarının oluşturulmasında çeşitliliği, eşitliği, kapsayıcılığı kucaklayan çözümlere ve önerilere odaklanacak

STK ve Belediye Çalışanları Birlikte Üretiyor

Proje süresince, yerelde katılımcı kültür politikalarının oluşturulması yolunda sivil toplum ve belediye çalışanlarını diyaloğa davet eden çeşitli faaliyetler yürütülecek.