Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği’nin yürüteceği proje, Hatay’da depremden etkilenen 60 çocuğa müzik eğitimi sunarak yeteneklerini keşfetmeleri ve becerilerini geliştirmelerine olanak tanımayı amaçlıyor. Şehre, müzik ve sanat terapisi atölyelerinin gerçekleştirileceği bir yerleşke kazandırarak depremden etkilenen çocukları müzikal eğitim sürecine dahil etmeyi hedefleyen proje, fırsat eşitliğinin olduğu kapsayıcı bir eğitim sistemi kurmayı odağa alıyor. Deprem sonrası travma yaşayan çocuklar, engelli çocuklar, mülteci çocuklar ve diğer dezavantajlı grupların yer alacağı enstrüman, solfej ve şan eğitimlerinin sonunda, kentlilerin kültür-sanata erişim hakkına da katkıda bulunacak konserler gerçekleştirilecek. Çocukların hem sanatsal hem de psikososyal gelişimlerine katkıda bulunmak üzere yola çıkan proje, Hatay’ın kültürel ve sanatsal gelişimine katkıda bulunmayı ve depremden etkilenen çocukların sanatsal bir kimlik kazanmalarını sağlamayı hedefliyor.
Projenin temellerini atan bu faaliyetle kurulacak ekibe, proje ve saha koordinatörlerinin liderliğinde yürütülecek süreçte, alanında uzman eğitmenler de dahil edilerek çocukların müzik eğitiminde profesyonel destek sağlanacak. Müfredatın hazırlanması ve uygulanması sürecinde çocuklarla ihtiyaç duyulan bağı kurabilmek amacıyla proje ekibine travmalı bireylerle etkili iletişim eğitimi verilecek.
Defne Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak geniş bir duyuru ağı oluşturularak sanata ilgi duyan öğrenciler, projeye katılmaya teşvik edilecek. Müzik ve sanat eğitimlerinin hedefi, depremden etkilenen çocukların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak ve onlara müzikal bir eğitim süreci sunarak, çekirdekten dönüşüm yaratarak kültür-sanat etkinliklerine erişimi yaygınlaştırmak.
Projesinin her aşamasında başarıyı ve sürdürülebilir etkiyi güvence altına almak için yürütülecek izleme ve değerlendirme süreci, projeye rehberlik edecek. Bu süreç sayesinde proje ilerleyişi yakından takip edilerek, güçlü yanlar pekiştirilecek ve eksiklikler tespit edilerek gerekli düzenlemeler yapılacak.
Projenin somut ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için proje ortağı Defne Belediyesi’nin desteğiyle gerekli izinlerin alınması bu merkezin yasal ve resmi temellerini oluşturacak. Konteyner ve prefabrik yapıların bir araya gelmesiyle işlevsel bir eğitim ve etkinlik merkezi olarak hayat bulacak. Mimar ve iç mimar desteği ile estetik, güvenli ve fonksiyonel bir şekilde tasarlanacak olan yerleşke; öğrenci ve eğitmenlerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek, derslik ekipmanları, müzik aletleri ve diğer eğitim materyalleri de sağlanacak.
Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği (HSO) bünyesinde faaliyetini sürdüren Hatay Akademi Senfoni Orkestrası üyeleri konservatuvar mezunları, konservatuvar öğrencileri ve müzik öğretmenlerinden oluşuyor. Hatay Çok Sesli Korosu’yla bir bütün halinde hareket eden orkestra çalışmalarını, kültür ve sanat alanında bir dönüşüm hareketi olarak tanımlıyor. 2019’dan bu yana çeşitli konser, proje, eğitim, atölye faaliyetleri gerçekleştiren orkestra, 6 Şubat depreminin yarattığı büyük yıkımdan derinden etkiledi. Coğrafyanın müzisyenleri, eğitimcileri, çocukları olarak Deprem bölgesinde yeni yaşamın örülmesinde sanatın yer alması amacıyla çalışıyor.
Defne Belediyesi
Defne Belediyesi, projeye sağladığı destekle Hatay’daki sanat altyapısının güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu işbirliği kapsamında belediye, konteyner ve prefabrik yapıların bir araya getirileceği bir sanat yerleşkesi için uygun alan tahsis edecek. Bunun yanı sıra yerleşkenin kurulacağı süreçte geçici eğitim alanlarını sağlayacak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Projenin duyurulması ve eğitim programının yaygınlaştırılması konusunda aktif bir rol oynayacak. Projenin hedef kitlesine ulaşmak için bünyesine bağlı olan eğitim kurumlarına göndermek üzere başvuru duyurularını yapacak ve başvuruların artmasını sağlayacaktır.
Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi
Tematik atölyelerin kurulumu ve çoklu atölye alanlarının temini konusunda proje ekibine destek olurken öğrencilere farklı müzik alanlarında derinlemesine çalışma imkânı sunulacak.
Dünya İnsani Dayanışma Derneği (WHR)
Proje sürecinde gözlemlenen psikososyal destek ihtiyacına sahip olan öğrenciler için süreçleri başlatarak takip ederek, travmaya maruz kalan çocukların destek alması ve iyileşme sürecine katkı sağlayacak.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.