GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği, Borçka Belediyesi ile yürüttüğü Demir Elma Festivali projesi sonrası Doğu Karadeniz bölgesinde kültür-sanat eko sistemini güçlendirerek iller arasında etkileşimli iş birliklerinin gelişmesi için; Trabzon’da Ortahisar Belediyesi, Artvin’de Hopa Belediyesi ile bir araya geliyor. Bu süreçte yerel yönetimlerin ve sivil toplumdaki kültür sanat aktörlerinin ilişkilenmesiyle kapsayıcı işbirlikleri için güçlendirici bağlar kurulması hedefleniyor. Projeyle merkezdeki bilgi birikiminin kırsalın kılcal damarlarına aktarılması, birden fazla ilçede yerel yönetimlerin sivil toplumla ortaklaşarak özgün politikalar üretmesi amaçlanıyor.
Tüm bu süreçte Hopa Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi’nin yerelin dinamiklerine uygun, kapsayıcı, sivil toplumu dahil eden ve özgün kültür politikalarına ulaşmalarını sağlamak, örgütsüz kültür sanat aktörlerinin yerel yönetimle işbirliği yapabilecekleri, erişilebilir, kapsayıcı birer günlük kültür sanat festivalinin düzenlenmesi, Doğu Karadeniz sivil toplumu ve yerel yönetimler arasında kültür-sanat temelli ilişki kurulması ve Doğu Karadeniz kültür sanat eko sistemini güçlendirilmesi, Doğu Karadeniz kültür sanat ekosistemine bütüncül bir biçimde yaklaşan, kapsayıcı, eşitlikçi ve barışçıl güçlendirme mekanizmalarının doğmasına aracılık edilmesi, Gola’nın kültür sanat politikası üretimine aracılık etme deneyimini yaygınlaştırılması ve proje yürütme deneyimi olmayan sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi için yerel örgütlerle iştirakçilik ilişkilerinin kurulması, deneyim aktarımının sağlanması hedefleniyor.
Hopa Belediyesinin kendi özgün kültür politikası hazırlama sürecinde Borçka Belediyesi ile Demir Elma Festivali sırasında edinilen deneyimin paylaşılması, sivil toplum ve kültür politikaları alanında uzmanlık aktarımının gerçekleşeceği bir atölye organize edilecektir.
Ortahisar Belediyesi sınırları içinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının, sivil sanatçı, zanaatkar ve aktörlerin listelenmesi ve temsili bir çoğunluğun belirlenmesi sürecinden sonra kültür politikası uzmanlarının katılımıyla bir çalıştay düzenlenecektir. Çalıştay çıktıları raporlanarak kültür politikası yazımında kullanılacak çerçevenin oluşması sağlanacaktır.
Ortahisar Belediyesi kültür profesyonellerinin birlikte çalıştığı danışma kurulu ile yürütülecek danışma kurulu toplantısı belediyenin var olan yapısının belirlenmesi için kullanılacaktır. Toplantı sonunda çıkacak rapor da kültür politikası yazımında kullanılacak çerçevenin oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Proje ekibi ve çalıştayda hizmet alımı yapılan uzman desteğiyle çalıştay ve danışma kurulu toplantısı raporlanacak, yönetici notu hazırlanacaktır.
Hopa Belediyesi aracılığıyla Artvin’deki; Gola Derneği aracılığıyla Rize’deki, Ortahisar Belediyesi aracılığıyla Trabzon’daki kültür sanat aktörlerine ve profesyonellerine yönelik bir ağ kurma, ilişkilenme çağrısı yapılacaktır. Doğu Karadeniz’in kendine özgü sorun ve fırsatları kadar ulusal ve hatta uluslararası düzlemde kültür sanatın güncel durumunun da tartışılacağı, birbirinden öğrenme ve network kurma fırsatlarını barındıracak bir buluşma gerçekleştirilecektir. Buluşmanın 75 katılımcılı olması tahayyül edilmektedir.
Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistem Buluşması çıktıları proje ekibi tarafından raporlanacaktır. Böylece Doğu Karadeniz yerelinde üretilen bilgi ve deneyimin yerelin dinamiklerince değerlenlendirilmesi, çıktıların daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır.
Projenin başlangıcından itibaren etki ve değerlendirme için ön test- son test yöntemleriyle veri toplanacak, proje başarı göstergeleri oluşturulacak ve iç değerlendirme yapılacaktır. Değerlendirme sonuçları program yürütücüleri ve paydaşlarla paylaşılacaktır.
Ortahisar’ın kültür sanat aktörlerinin, belediyenin ve sivil toplumun tasarım aşamasından uygulamasına kadar birlikte çalışacağı, yerel kültür ve dinamiklerin öne çıkarılacağı bir günlük şenlik düzenlenecektir. Faaliyet proje ekibi tarafından yürütülecektir.
GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği, 2006 yılında İstanbul’da kuruldu. Derneğin kurucu ekibi, sivil toplumun zayıf olduğu ve yerel kültürlerin stereotipler ile anıldığı Doğu Karadeniz’e ve özelde Laz kültürüne ilişkin ayrımcılığın önlenmesi ihtiyacıyla araya geldi.
GOLA’nın temel amacı, kültür-sanat aracılığıyla farkındalık yaratmak; binlerce yıllık otokton Laz halkının dili olan Lazcanın ve Laz kültürünün kadim yaşam bilgilerini kayıt altına almak, arşivlemek ve yaşatmak. Dernek, Doğu Karadeniz coğrafyası başta olmak üzere, ülkemizde ve dünyada barışçıl ve demokratik bir dilin yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda, Doğu Karadeniz yerelinde kültür sanat faaliyetleri ve bilgi üretimi merkezli çalışmalar aracılığıyla sürdürülebilir bir çevre ve insan ilişkisinin geliştirilmesine odaklanıyor. GOLA, merkezle yerel arasında hem bir köprü görevi üstleniyor hem de kültürel ve sosyal anlamda bir menteşe işlevi görüyor.
Kuruluşunu takip eden ilk 10 yılda, farklı köylerde gezici olarak düzenlediği Yeşil Yayla Kültür Sanat ve Çevre Festivali ile yerel yaşam bilgisini toplayan GOLA, barışçıl farkındalıkların ve merkezde toplanan bilginin kültür ve sanat aracılığıyla yerel topluluklara ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.
Ortahisar Belediyesi
Ortahisar Belediyesi, Başkanı Ahmet Kaya ile birlikte sosyal belediyeciliğin tüm gereklerini uygulayarak, kapısı ve gönlü açık bir anlayışıyla, toplumun her kesimine liyakatli, nezaketli ve adaletli bir şekilde hizmet götürmeyi misyon edinmiştir. Belediyemiz, her zaman ortak aklı ve bilimi esas alarak ve aynı zamanda kültür-sanat faaliyetlerini de önceleyerek; tüm paydaşlarıyla birlikte, Ortahisar’ı daha yaşanılabilir ve mutlu insanların kenti haline getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
Hopa Belediyesi
Utku Cihan’ın belediye başkanı olarak Hopa’ya kültür ve sanat alanında kazandırmayı hedeflediği projeler ve vizyonu, şehrin kültürel ve sanatsal dokusunu zenginleştirmek ve halkın bu alanlardaki etkinliklere erişimini artırmak üzerine şekillenmiştir. Hopa’yı bir kültür ve sanat şehri hâline getirme hayaliyle yola çıkan Utku Cihan, bu amaç doğrultusunda çeşitli projeler öngörmektedir.
Goluri
GOLA Derneği’nin sürdürülebilirliğine destek olmak amacıyla kurulan Goluri, yerel ve yavaş yaşam prensiplerine dayanan, deneyim ve farkındalığa odaklanan kültür-sanat merkezli geziler ve etkinlikler tasarlıyor. Goluri’nin düzenlediği etkinlikler arasında, geleneksel yaşam kültürünü, iklim farkındalığını ve doğayla ilişkiyi vurgulayan “Elma Okulu” gibi periyodik etkinlikler ön plana çıkıyor. Goluri, kültür turizmi alanındaki deneyimini etkinlik tasarımlarına aktaracak.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.