Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yürütülecek projeyle, Merzifon’da bulunan eski bir elektrik santralinin kültür merkezine dönüşümü sürecinde; kültür merkezinin programlarının Merzifon Belediyesi ile beraber hazırlanıp yürütülmesi ve bölgedeki kültür sanat aktörlerinden oluşan sivil bir ağ oluşturulması planlanıyor. Geçmişten günümüze ekonomik ve kültürel mirasıyla öne çıkan Merzifon’da yeni bir kültür odağı yaratılırken, projenin iştirakçileri Amasya Belediyesi ve Sinop Belediyesi’nin de katkılarıyla kısa ve orta vadede Amasya ve Sinop ile birlikte bölgesel ölçekte kültür alanında işbirliklerinin artırılması hedefleniyor. Motorhane yapısının kamusal bir alan olarak kullanılmasını ve sürdürülebilir biçimde işlevlendirilmesini sağlamayı ve Motorhane’de düzenlenecek etkinliklerle yerel paydaşların katılımını artırarak bir dayanışma ve iş birliği platformu oluşturmayı amaçlıyor. Bu hedeflere yönelik olarak, projenin faaliyet planında topluluk oluşturma, kapasite geliştirme ve kültürel etkinlikleri içeren programlar yer alıyor.
Merzifon’da yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kültür sanat alanında çalışan kanaat önderlerinden oluşan, Motorhane Kültür Sanat topluluğu adı altında çekirdek bir yapıyı bir araya getirerek; bu yapının kurumsal kapasitesini, yeterliliğini ve sosyal kaynaklarını artırmaya yönelik eylemleri gerçekleştirecektir. Bir yıla yayılan proje, kapasite geliştirme eğitimlerinin yanı sıra, bir katılımcı planlama sürecini ve bu süreci destekleyecek geniş bir sanatsal etkinlik takvimi içermektedir.
Sinop’ta edinilen nitelikli deneyimin ve modellerinin, Merzifon’a aktarılması, Orta Karadeniz’de birbirine komşu bu coğrafyalarda gerek yerel yönetimler gerekse de sivil toplum aktörleri arasında ağların geliştirilmesine ve bölgesel ölçeğe taşınması.
Açık hava sineması, çocuklara yönelik eğitimler ve yerel kadınlar pazarı gibi etkinlikler, Motorhane’nin sosyal etkisini artırmayı hedeflemektedir. Motorhane Kültür Ağı için topluluk oluşturma faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte olan bu etkinlikler kapsamında ayrıca Merzifon Tiyatro Festivali ve Sinop Tiyatro Festivali arasında iş birliği kurulması, yerel ve ulusal ölçekte sanatçılar ve kültür aktörleri arasında köprüler inşa edilmesi amaçlanıyor. Motorhane Kitap Fuarı ve Sami Baydar Sanat gibi etkinliklerle kültürel yaşamın canlandırılması amaçlanıyor.
Motorhane’nin bir kültür merkezine dönüştürülmesi hedefi Merzifon Belediyesi 2024 yılı stratejik planı içinde yer alan başlıklardandır. Proje sürecinde oluşturulacak Motorhane topluluğu tüzel kurumu ve Merzifon Belediyesi arasında protokol imzalanacaktır. Protokol, Motorhane’nin proje bitiminden sonra kültür mekanı olarak kullanımını ve oluşturulacak tüzel kurumun bu mekanın kullanımında inisiyatif sahibi olacağını teminat altına almayı amaçlamaktadır.
Faaliyetleri arasında hem yerel düzeyde sivil toplum, yerel yönetim, özel sektör ve üniversiteler arasında hem de uluslararası düzeyde kültür-sanat ve eğitim kurumlarıyla kurdukları ağla kültür aracılığıyla kentsel kalkınmayı amaçlayan projeler geliştirip yürütüyor. Arşivleme, telif hakkı, sürdürülebilirlik gibi çalışmaların yanı sıra Sinop Cezaevi, Hal Buluşma Merkezi gibi mekân dönüşüm projeleri yürüten Dernek, Sinopale Bianeli’ni yürütüyor.
Mülkiyetinde yer alan Motorhane binasının işlevlendirilmesinde; sahip olduğu geniş Sami Baydar koleksiyonu proje faaliyetleri arasında yer alan Sami Baydar Sanat Günleri kapsamında etkin bir rol oynayacak.
Urban.koop’un Merzifon Belediyesi ile topluluk oluşturmaya yönelik geçmiş proje ortaklıkları bulunmaktadır. Ayrıca Urban.koop bünyesinde projede sorumluluk alacak uzmanlar geçmişte Merzifon Belediyesi ile ortaklaşa sahada topluluk temelli projeler yürütmüşlerdir. Urban.koop, Merzifon mahallelerinde kanaat önderleri ve kültür aktörleri ile doğrudan ilişki içindedir ve proje hedefleri içinde topluluk oluşturmaya yönelik alanlarda sorumluluk alacaktır. Urban.koop ayrıca mekansal müdahalelerin yürütülmesi, katılımcı sürecin kurgulanması ve sahada sürdürülmesi konusunda rol oynayacaktır.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, ÇEKÜL; Türkiye’nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olarak yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütüne açılan bir yaklaşımı benimseyen vakıf, daha önce Merzifon’da benzer çerçevede gerçekleştirdikleri projelerin deneyimi aktaracak.
Amasya Belediyesi, Sinop Belediyesi
Amasya ve Sinop Belediyeleri arasında kültür aracılığıyla kurulması hedeflenen köprü, projenin uzun vadede bölgesel işbirliklerini geliştirmesini amaçlıyor.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.