Bir Tohum Vakfı’nın yürüteceği proje; somut ve soyut kültürel miras zenginliği ve kültürel çeşitliliğiyle öne çıkan Küçükkuyu’nun kültürel ve sanatsal kapasitesini farklı alanlardaki kamusal etkinliklerle geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda belde: Balıkesir-Çanakkale, Yunanistan (Midilli)-Türkiye, Ege-Marmara’nın; dağ-deniz, kır-kent alanlarının kesişimi bir “kenar coğrafya” ve Tahtacı Türkmenleri, Yörükler, Romanlar, Manavlar; muhacirler, mübadiller, mülteciler ve kentsoylu ikincil konut sahipleri gibi farklı kültürel grupların kesiştiği “kültür noktası” olarak tanımlanıyor. Katılımcılığı ve ekolojik duyarlılığı önemserken, bölgede yaşayanların kültüre erişimini güçlendirmek suretiyle kente aidiyet yaratacak bir kimlik kazandırmayı odağına alıyor. Proje faaliyetleri de Nardugan, Hıdırellez gibi bayramlar, zeytin hasadı gibi şenlikler ve mevsim ekinoksları gibi doğa takvimine paralel olarak yürütülecek etkinliklerden oluşuyor.
Âtıl durumda olan veya işlevsiz kamusal alanları yeniden işlevlendirmek; kültürel okuryazarlığa katkıda bulunmak ve program Küçükkuyu Belediyesi ile ortaklaşa geliştirilecek kültür politikası kapsamında Küçükkuyu’nun İzmir, Balıkesir, Midilli, Çanakkale, İstanbul aksına “kültür kenti” kimliğiyle konumlandırılması planlanıyor.
Kamusal alanda gerçekleştirilecek gösteriler, sergiler, söyleşiler, anlatı, doğa kültür kaynaklı ses tasarımı üretimi, konser ve performanslar aracılığıyla yöre halkının kültüre katılımını artırırken yerel gastronomi ve ekolojik zenginlikleri belde dışında da görünür kılınacak.
“Hikayeler Haritası” platformunun içeriği zenginleştirilerek Küçükkuyu’nun somut olmayan kültürel miras değerleri düzenli şekilde arşivlenerek görünürlüğü artırılacak. Bu platformda, Küçükkuyu’nun geleneksel kutlamaları, yerel tohum hikayeleri ve kültürel etkinliklerle ilgili bilgiler paylaşılacak, bölgenin kültürel belleği dijital ortamda daha geniş kitlelere sunulacak.
Proje, mevsimsel döngüsellik çerçevesinde; 21 Aralık – 23 Eylül dönemine yayılan etkinlikler ve kutlamalarla Küçükkuyu’nun değerlerini görünür kılmayı ve kentsel canlılığı en az altı aya yayarak ekonomik sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor. Bölgenin tarımsal ve kültürel peyzaj belleğini oluşturan, zeytin ve meyve ağaçlarının farklı çeşitlerle aşılanmasıyla toplumsal birliği ve çeşitliliği sembolize eden Bereket Ağacı buluşmaları, projeye eko-sürdürülebilir bir boyut katacak. Doğa ritüellerini baz alan kamusal alanda kurulacak Yeryüzü Sofraları’nda yerel mutfak ögeleri tanıtılacak.
Proje süresince gerçekleştirilecek çalıştaylar ve odak grup toplantılarıyla Küçükkuyu’nun kültürel, sanatsal ve ekolojik potansiyeli değerlendirilecek ve bu potansiyeli geliştirmeye yönelik stratejiler belirlenecek. Kültürel yönetişim ve yerel kalkınma amacıyla sivil toplum kuruluşları, bağımsız kültür aktörleri ve yerel yönetimlerle sürdürülebilir iş birlikleri geliştirilerek, Küçükkuyu’yu “Ege’nin yeni kültür odağı” olarak tanıtmak ve bölgenin kültür kenti kimliğini öne çıkarmak projenin ana hedeflerinden biri.
Kültürel kapasiteyi ve toplumsal aidiyeti güçlendirmek adına yerel yönetimlerle iş birliği yapılacak ve yörede yaşayan gençlerin, kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kentsel ve kırsal alanlarda kültür politikaları oluşturulacak.
Bir Tohum Vakfı; bilgi ve deneyim, ustalık ve uzmanlık, sanat ve bilimi bir bütün olarak düşünerek katılımcı öğrenim tasarımları yapmak, doğa ve insan ilişkisine dair geleneksel kadim bilgiyle bilimsel bilginin buluşturulması, adaptasyonu ve aktarılması yönünde ilişkiler kurmak, alan yaratmak ve onarıcı ve dirençli topluluklar oluşturmak için düşünce tohumları geliştirmek ve küçük ölçekli uygulamalarla örnekler yaratmak üzerine çalışıyor. Etkinlik merkezi Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gençler, öğrenciler, çocuklar, sanatçılar, bilim insanları ve zanaatkarlarla doğa dostu, onarıcı bir yaşam biçimi için çeşitli atölye çalışmaları, eğitimler ve buluşmalar ve çeşitli eğitim programları tasarlayıp, düzenliyor.
Küçükkuyu’yu İzmir, Balıkesir, Midilli, Çanakkale ve İstanbul aksında tanınan bir kültür kenti olarak konumlandırmak hedefiyle geliştirilecek sürdürülebilir, katılımcı ve demokratik süreçleri esas alarak kültür politikasının, beldenin kültürel kapasitesini artırmaya yönelik somut stratejilerin ortaya konulmasında rol alacak.
Teos Kültür Sanat Derneği
Projede kültür politikası konusunda çalışmak üzere yer alan dernek, Ege bölgesinin kültürel kapasitesini artırmaya yönelik projeler üzerinde çalışıyor. Yerel, bölgesel ve uluslararası ağlarla dayanışmayı, ekolojik sürdürülebilirliği, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve çeşitliliği önemsiyor. Yerel ve bölgesel kapasite artırımını, mirasın korunmasını ve türler arası eşitlikçi bir dünya görüşünü benimseyen bir yaklaşım izliyor.
Yolda Derneği
Projede yerel kültür çeşitliliği konusunda çalışmak üzere yer alan dernek, biyolojik çeşitliliğin korunması için bilimsel araştırmalar, savunuculuk ve iletişim çalışmaları yürütüyor; biyolojik çeşitliliğe ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayan başta göçebe hayvancılık olmak üzere geleneksel üretim biçimlerine odaklanıyor.
Antandros Derneği
Projede arkeolojik ve tarihi değerlerin vurgulanması konusunda çalışmak üzere yer alan dernek, Antandros Antik Kenti’nin tanıtılmasına, tarihsel ve kültürel mirasın ortaya çıkartılması üzerine çalışıyor.
İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği
Projede yer alan faaliyetlerden film gösterimlerinde destek vermek üzere yer alan dernek, Ege Bölgesi’nde film, televizyon endüstrisi ve film kültürünü yaymak ve geliştirmek; sinemanın kentteki ve bölgedeki etkisini güçlendirmek için çalışıyor.
Slow Food İda
Projede yeryüzü sofralarının organizasyonu ve yerel gıdaların vurgulanmasında konusunda çalışacak olan oluşum, yavaş yemek hareketinin bölgede yaygınlaşması için çalışıyor.
Slow Food İda
Projede yerel zeytin kültürü ve mekânsal kullanım desteği konularında yer alan kurum zeytinyağı üretimi yapmanın yanı sıra civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç-gereç ve aksesuarların sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.
KeKeÇa
Proje faaliyetleri arasında yer alan atölye çalışmalarında destek veren beden perküsyonu topluluğu, sesi yaratan hareketin olanaklarını araştırıyor.
Tiyatro Kooperatifi
Projede yer alan gösteri ve kültürel etkinliklerin oluşturulmasında destek veren kooperatif, özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışıyor.
İhtiyaç Haritası
Projede yer alan faaliyetlerden Hikâyeler Haritası’nın oluşturulması ve kültür politikası çalışmalarında destek veren kooperatif, ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan bir sosyal kooperatif.
Patika Art Group
Projede yer alan faaliyetlerden yeryüzü sanatı çalışmalarının kurgulanmasında destek veren topluluk, doğa üzerine sanat çalışmaları yapan bir sanatçı topluluğundan oluşuyor.
www.instagram.com/patika_art_group
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.