Nefes Kültür Sanat Derneği’nin projesi, Gaziantep’teki geleneksel tarihi Cenani Konağı’nda bir kültür ve güzel sanatlar akademisi ve ortak alan oluşturmayı öneriyor. Bu alanda çocukların, gençlerin, akademisyenlerin, öğrencilerin, geleceğin yetenekli müzisyenleri ve sanatçılarının yanı sıra farklı geçmişlere sahip kültür aktivistlerinin güvenli ve esnek bir ortamda öğrenmeleri, görüşlerini ve deneyimlerini paylaşmaları amaçlanıyor. Suriye ve Türkiye’den kültür profesyonelleri tarafından kurulan derneğin; sosyal dayanışma ve uyumu destekleyen projelerinden biri olarak, toplumun her kesimine açık bir kültür-sanat alanı oluşturulması hedefleniyor.
Çocuklar ve gençler için müzik, dans, resim, tiyatro ve hat sanatı alanlarında eğitim programları düzenlenecek.
6 sanat sergisi ile 20 sanatçıya eserlerini sergileme fırsatı.
3 büyük müzik konseri ve 9 mini konser düzenlenerek sanatsal etkinliklerin geniş kitlelere ulaşması sağlanacak.
9 atölye çalışması ile sanatsal ve kültürel becerilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Farklı kültürel etkinliklerle, toplumsal uyumu güçlendirmek ve sanata erişimi artırmak amaçlanmaktadır.
Nefes, 2016 yılında müzik ve sanat alanında uzmanlaşmış Suriyeli ve Türkeli gençler tarafından kuruldu ve 2017 yılında Türkiye’de resmiyet kazandı.
Nefes, sanatsal ve kültürel üretimlerin her toplumun, özellikle de psikolojik travma, izolasyon ve kimlik kaybına uğramış toplumların kalıcılığı ve refahı için önemli olduğuna inanır. Bu noktadan hareketle Nefes, eğitim, sanatsal ve kültürel üretimin toplumların iyileşmesi ve refahı için temel faktörler olduğuna inanır. Nefes, kendisini farklı kültürel miraslarımıza saygı duyan, bu mirasın gücüne ve güvenine sahip çıkan bir kültürel oluşum olarak sunar. Otantik kültürel mirası restore etmek, müzelerin ya da turistik folklorik alanların donuk bir nesnesi haline gelmesinden uzak tutmak üzere ilhamını ekibinin yaşayan kültürel ve akademik bilgi ve geçmişlerinden alır. Buna paralel olarak Nefes, kültürel eserleri ve araçlarını korunması ve zenginleşmesine katkıda bulunmayı sağlayan yeni sanatsal deneyimler sunmayı amaçlar.
Gaziantep’te kültürel ve sanatsal alanlarda deneyim sahibidir. Geçmişteki “Bir Umut Olsun” ve “İki Dil Bir Nefes” gibi projelerle bölgedeki çocuklar, gençler ve mültecilere yönelik sanatsal eğitimler sunarak toplumsal uyumu artırma konusunda başarılar elde etmiştir.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi: Proje faaliyetlerinin gerçekleşeceği alanları sağlayacak, lojistik destek sunacak ve tanıtım faaliyetlerinde yer alacaktır.
Gaziantep Üniversitesi
Akademik destek sağlayarak, Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyenlerle eğitimler düzenleyecek ve Cenani Konağı’nın proje süresince kullanılmasını sağlayacaktır.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.