Umurbey Mahallesi’nde sanat, tasarım ve topluma dair deneysel ve dönüştürücü projeler üreten bir platform olan Darağaç Kolektifi Derneği’nin projesi; genç sanatçı ve tasarımcıların atölye ve deneyim alanlarının eksikliği, kent yaşantısına katkıda bulunabilecek fikir ve projelerin izleyicisiyle buluşmakta zorlanması, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının hem kendi içerisinde hem de birbirleriyle olan iletişim sorunlarının aşılabilmesi ve somut çözümler önerilmesi konularını merkeze alıyor. Dönüşümü ve değişimi simgeleyen Fermantasyon Projesi’nde; doğal süreçlerde maddelerin dönüşerek yeni formlar alması gibi, Darağaç Kolektifi de sanat aracılığıyla mahalleyi ve içinde yaşayan insanları dönüştürmeyi hedefleniyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle sanatçılar, tasarımcılar, mahalle sakinleri ve tüm katılımcılar bir araya gelerek birlikte üretme ve yaşama deneyimini paylaşacaklar. Mahalle sakinlerinin aktif katılımını teşvik ederek, sanatın sadece seyirci değil, aynı zamanda üretici olmayı da mümkün kıldığını gösterecek proje; sanat, tasarım, gastronomi, mimarlık gibi farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan zengin bir üretim sürecine olanak sağlayacak. Gıda güvenliği ve atık yönetimi gibi konulara dikkat çekerek sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık yaratmayı hedeflerken mahalledeki kullanılmayan veya âtıl durumdaki alanlar, sanat ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparak canlanacak.
Darağaç Kolektifi, 9’uncu yılında gelenekselleşmiş yıllık sergisini Fermantasyon kapsamında hazırlayacak. Sergi, enerji üretimi ve oksijen yokluğunda gerçekleşen kimyasal tepkimeleri temsili olarak kullanarak, mahallenin yeniden işlev kazanan alanlarını bir sanat ve kültür merkezine dönüştürme hedefini benimsiyor. Bu bağlamda, Karargah, AudioDar ve Darağaç Mutfak etkinliklerinin odak noktaları olacak.
Darağaç Mutfak, Umurbey Mahallesi’ndeki metruk bir binanın kamusal bir mutfak alanına dönüştürülmesiyle hayata geçecek. Projenin bu ayağı mahalle sakinleri için yeni bir sosyal alan, öğrenme ve deneyim fırsatı yaratmayı amaçlıyor. Gıda güvenliği, gıdanın korunması ve gıdaya eşit erişim gibi mahalle sakinlerinin gündemindeki konulara cevap vermeyi hedefleyen Darağaç Mutfak, aynı zamanda deneysel gastronomi atölyeleri ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Darağaç ve Konak Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen bu proje, geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Konak Modern Sanat Merkezi’ni (Ko.Mo) ve çevresindeki sokakları İzmir’in dört üniversitesinden 12 yeni mezun sanatçı ve tasarımcının katkılarıyla yeniden tanımlamayı amaçlıyor. Genç sanatçılar, Ko.Mo’nun alanlarında üretim yapacak ve bu süreç sonunda eserlerini kamusal alanda sergileyecekler. Darağaç X Ko.Mo projesi, genç sanatçıların ilk kamusal alan deneyimlerini yaşarken, İzmir’de sanat ve tasarım pratiğine katkı sunmayı, sokakların sanatla canlandırılmasını ve Ko.Mo ile Darağaç Kolektifi arasındaki diyaloğun geliştirilmesine de olanak tanıyacak.
Darağaç Kolektifi’nin 10’uncu yılına özel olarak hazırlanacak retrospektif kitap, Darağaç’ın 10 yıllık tarihine dair görsel ve yazılı bir dokümantasyon sağlayarak, sanatseverlerle kolektifin hikayesini paylaşmayı hedefliyor. Kitap projesi kapsamında, tasarımcılar, editörler, fotoğrafçılar ve yazarlarla atölye çalışmaları ve söyleşiler düzenlenecek.
Darağaç Kolektifi, İzmir Umurbey Mahallesi’nde gerçekleştireceği bu projelerle, yerel topluluklar arasındaki diyalogu geliştirmeyi, mahalledeki yaşam kalitesini artırmayı ve İzmir’in sanat ve kültür sahnesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Mahalle sakinleri, sanatçılar, tasarımcılar ve gönüllülerle birlikte kolektif bir üretim süreci sunarak, yerelleşmenin ve dayanışmanın etkisini güçlendirmeyi amaçlıyor; sanatın toplumla buluştuğu, birlikte üretildiği ve birlikte yaşandığı bir model olarak öne çıkıyor.
Darağaç, İzmir Umurbey Mahallesi içinde kâr amacı gütmeyen bir sanat kolektifi ve yeni iletişim stratejilerinin deneyimlendiği bir açık alan. Umurbey Mahallesi, eski adıyla Darağaç, Alsancak Stadyumu ile Halkapınar arasında kalan, geçmişte endüstriyel bir bölge olarak kullanılan, günümüzde de küçük sanayi bölgesi ve sanatçı atölyelerini barındıran bir yerleşime sahiptir. Darağaç aynı zamanda mahalleye gidip gelen, orada yaşayan ve üreten sanatçıların arasındaki yoğun diyalog ve tartışma ortamıyla gelişip olgunlaşmış bir sergiler bütününün de adıdır. Darağaç’ın temel hedefi İzmir’de henüz olgunlaşamamış galerilerden, yeni açılan sanatçı atölyelerinden ve sergilenebilecek mekanların eksikliklerinden dolayı genç sanatçıların işlerini gösterebilecekleri bir alana veya ortak bir söyleme dönüşmektir.
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.