Mahir Namur, Natalie Giorgadze, Jordi Pascual
İkinci Öğrenme Programı’nın ilk oturumunda; kültür politikaları ve kültür yönetiminin önemli bir unsuru olan kültürel işbirliği konusunda katılımcılara geniş bir perspektif sunarak yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliklerinin toplumsal kalkınmaya katkılarını vurgulamak ve bu alanda etkili stratejiler geliştirebilmeleri için somut öneriler ve ilham verici örnekler paylaşmak hedefleniyor. Oturumda, “adil ve eşitler arası bir kültürel işbirliği neden önemlidir?” ve “bağımsız kalarak adil bir kültürel işbirliği nasıl tesis edilir?” soruları çerçevesinde, Türkiye ve Avrupa’dan örnekler üzerinden kültürel aktörler arasında güç dengesini sağlayan, sürdürülebilir ve bağımsız ortaklık modelleri tartışılacak.
Esra A. Aysun, Shona McCarthy
Bu oturumda, sanat yönetiminde pandemi sonrası dönemin ekonomik, sosyal ve politik güvensizlik çağında kültür yönetimi kavramı tartışmaya açılacak. Esra A. Aysun gerçekleştireceği konuşmada, 1980’lerden itibaren kültürün özelleştirilmesinin güncel sanat dinamiklerini nasıl şekillendirdiğine dair bir yakın tarih perspektifi sunarak, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke kimliğiyle 21. yüzyılın başlarında yaratıcı girişimcilik yoluyla küresel kültür ağlarına nasıl dahil olduğunu ele alacak. Ardından Edinburgh Festival Fringe Society’nin Direktörü Shona McCarthy söz alarak, Birleşik Krallık yaratıcı sektörü konusundaki deneyimlerini ve özellikle Fringe Society’deki on yıla yakın liderlik sürecinde, Fringe Festival modelini kapsayıcılık, ifade özgürlüğü ve kültür yönetimi açısından nasıl önemli bir itici güç haline getirdiğini paylaşacak. Oturumun devamında Aysun, McCarthy ile, yaratıcı sektörlerin finansal sürdürülebilirliklerini nasıl koruyabileceği ve kapsayıcı bir yaklaşımla toplumla ilişkilerini nasıl güçlendirebileceği üzerine bir sohbet gerçekleştirecek.
Pelin Başaran
Bu oturumda, sanat yönetimindeki geniş deneyimi kapsamında pandemi sonrası dönemin ekonomik, sosyal ve politik güvensizlik çağında kültür yönetimi kavramı tartışmaya açılacak. Esra A. Aysun gerçekleştireceği konuşmada, 1980’lerden itibaren kültürün özelleştirilmesinin güncel sanat dinamiklerini nasıl şekillendirdiğine dair bir yakın tarih perspektifi sunarak, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke kimliğiyle 21’inci yüzyılın başlarında yaratıcı girişimcilik yoluyla küresel kültür ağlarına nasıl dahil olduğunu ele alacak. Ardından Edinburgh Festival Fringe Society’nin Direktörü Shona McCarthy söz alarak, Birleşik Krallık yaratıcı sektörü konusundaki deneyimlerini ve özellikle Fringe Society’deki on yıla yakın liderlik sürecinde, Fringe Festival modelini kapsayıcılık, ifade özgürlüğü ve kültür yönetimi açısından nasıl önemli bir itici güç haline getirdiğini paylaşacak. Oturumun devamında Aysun, McCarthy ile, yaratıcı sektörlerin finansal sürdürülebilirliklerini nasıl koruyabileceği ve kapsayıcı bir yaklaşımla toplumla ilişkilerini nasıl güçlendirebileceği üzerine bir sohbet gerçekleştirecek.
Didem Ermiş Sezer, İlkay Baliç
Bu oturumda, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren kuruluşların etkin iletişim stratejileri geliştirerek projelerini daha geniş kitlelere ulaştırmasını ve işbirliklerini güçlendirmesini desteklemek hedefleniyor. Kültür-sanat projelerinin iletişim stratejileri ve faaliyetlerine odaklanan oturumda, iletişimde sözel ve görsel kimlik, hedef kitleyle bağ kurma, iletişim planı oluşturma, açık ve tutarlı içerik üretimi ve süreç yönetimi konuları ele alınacak. Oturumda, özellikle çok paydaşlı projelerde iletişim yönetiminin esasları merkezde olacak.
Zülal Fazlıoğlu Akın
Bu oturumda, katılımcıların etki çalışmalarıyla ilgili temel kavramsal tartışmalar hakkında bilgilendirilmesini ve kültür-sanat projelerinin etki analizini planlamada gerekli araçların tanıtılmasını amaçlıyor. Oturumda, kültür-sanat projelerinin değerlendirilmesine yönelik temel kavramlar ve çerçeveler ele alınırken sosyal ve kültürel etkilerin değerlendirilmesi ve ifade edilmesi yöntemleri tanıtılacak. Aynı zamanda proje hedeflerini ölçülebilir çıktılarla ilişkilendirme araçlarının geliştirilmesi ve değerlendirme planı oluşturma süreçleri üzerinde durulacak.
Öğretim Görevlisi ve Kültür Yöneticisi
Zülâl Fazlıoğlu Akın, doktorasını Ohio State Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi, Eğitimi ve Politikası alanında tamamladı. 2020 yılından bu yana aynı üniversitede kültürel diplomasi, kültür politikası ve ilgili konularda dersler veriyor. Araştırmaları, Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu bağlamında kültür politikası, uluslararası kültürel ilişkiler ve kültürel diplomasi üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye’deki ve Avrupa’daki çeşitli sanat ve kültür kurumlarında araştırmacı, danışman ve kültür uzmanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
British Council Türkiye Sanat Direktörü
A. Aysun, Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okuduktan sonra yüksek lisansını New York Üniversitesi Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. 2003 yılından itibaren İstanbul’da sürdürdüğü kültür ve sanat alanındaki profesyonel hayatında Galerist, Dot ve Masumiyet Müzesi gibi farklı disiplinlerdeki kültür kurumlarında danışman ve yönetici olarak çalıştı ve bir yandan da 2008-2013 yılları arasında uluslararası kültürel işbirliklerini destekleyen network ve oluşumlarda– IETM (Brüksel), Balkan Express (Slovenya), Cimetta (Paris) ve AICA Türkiye – danışma ve yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. 2013 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun Danışma Kurulu’nda yer aldı. WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un Türkiye küratörü olan Aysun, 2020 yılında Açık Radyo’da yayınlanan ve sivil alan ve kültür ve sanat alanı profesyonelleriyle toplumsal cinsiyet üzerine kısa sohbetlerden oluşan Festival Alanı programını da WOW İstanbul ön program olarak hazırlayıp sundu. 2005’ten itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Yönetimi, Mimar Sinan Müzecilik Yüksek Lisans Programı ve Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi ve Plastik Sanatlar ve Resim bölümlerinde ve İTÜ MİAM’da Müzik İşletmeciliği alanlarında verdiği çeşitli derslerin yanı sıra 2019 yılından itibaren Açık Diyalog İstanbul’un Çağdaş Sanat ve Küratörlük Seminer Programı kapsamındaki modülüne devam ediyor. 2019 yılı itibariyle Arter Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Aysun, 2021 yılından bu yana da müzikte toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu yapan Kreşendo’nun Danışma Kurulu’nda yer alıyor. 2014-15 yıllarında Yapı Kredi Yayınları Sanat Dünyamız Dergisi’nin Güncel Durum ekinin yazarlığını ve editörlüğünü üstlendi; 2013’te moderatörlüğünü yaptığı Sanat Yönetimi Üzerine Konuşmalar serisinin kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan 2014’de yayımlandı. Aysun, 2014 yılından itibaren British Council’da Türkiye Sanat Direktörü olarak, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki kapsayıcı kültürel iş birlikleri üzerine çalışıyor.
Öğretim Görevlisi ve Kültür Yöneticisi
İlkay Baliç, Şehir ve Bölge Planlama (YTÜ) lisans ve Sosyoloji (Boğaziçi Üniversitesi) yüksek lisans eğitiminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sivil Toplum Kuruluşları Yönetimi Programı’nı tamamladı. Öğrencilik yılları boyunca ÇEKÜL Vakfı, Bizim Ülke Derneği ve ICOMOS Uluslararası Anıtlar Konseyi’nde gönüllü çalışmalar yaptı. 2004’ten itibaren kültür ve sivil toplum alanında İKSV, İstanbul Modern, İFSAK gibi çeşitli kurumlar ve projeler için editör ve yönetici olarak görev yaptı. 2015-2021 yılları arasında Arter’in medya-pazarlama, yayıncılık ve öğrenme programlarından sorumlu İletişim Direktörlüğünü ve Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. Halen iletişim, yayıncılık ve kapsayıcılık kesişimindeki bağımsız çalışmalarını kendi ajansı Mümkün’ün çatısı altında, akademik araştırmalarını ise Kadir Has Üniversitesi Kadın Çalışmaları Doktora Programı’nda doktora adayı olarak sürdürüyor.
Battersea Arts Centre Program Direktörü
Performans sanatları küratörü ve yapımcısı Pelin Başaran, Türkiye’de sanatsal araştırma, üretim ve çağdaş performans sunumunu destekleyen bir sanat organizasyonu olan PARC’ı kurmuş ve direktörlüğünü yaptı. İstanbul’daki çağdaş sahne sanatları mekânı garajistanbul’un kurucu ekibinin bir üyesi olup, küratör ve yapımcı olarak görev aldı; Türkiye’de “Siyah Bant-Sanatta İfade Özgürlüğü” projesinin kurucusu, araştırmacısı ve eş direktörü olarak çalıştı. Londra’daki Battersea Arts Centre’da Program Direktörü görevine devam ediyor.
Culture Action Europe Genel Direktörü
Natalie Giorgadze, gazetecilik ve sosyal psikoloji alanlarında eğitim gördü, Kültür ve Kalkınma Çalışmaları alanında lisansüstü derecesini aldı. İnsan hakları ve çevre ağlarında çeşitli STK’larda görev aldıktan sonra Avrupa’nın en büyük kültürel ağı olan Culture Action Europe’un Genel Direktörü olarak çalışmaya devam ediyor. Çalışmaları, topluluk geliştirme, bilgi üretimi ve transferi ile stratejik iletişim konularına odaklanıyor.
Edinburgh Fringe Festivali Genel Müdürü
Shona McCarthy, Edinburgh Festival Fringe Society’ye 9 yıl önce Genel Müdür olarak katıldı. Shona, açık erişim ve ifade özgürlüğü ilkeleri üzerine kurulu olan Edinburgh Fringe’i, dünyanın önde gelen sahne sanatları festivali ve fuarı olarak yönetti. 2011-2014 yılları arasında, Birleşik Krallık’ın Kültür Şehri olarak Derry-Londonderry’nin dönüşüm yılını yöneten Culture Company’nin Genel Müdür’ü olarak görev yaptı. Ondan önce, British Council Kuzey İrlanda Direktörüydü. Belfast’ın Avrupa Kültür Başkenti adaylık sürecini yürütmek için Imagine Belfast’ın başında yer aldı. Belfast’ta gençler için düzenlenen Cinemagic Film Festivali’nin ve Derry’de Foyle Film Festivali’nin uzun yıllar Genel Müdür’ü olarak görev yaptı. Kuzey İrlanda Film Konseyi’nde Sergi Direktörü olarak da çalıştı. Shona, üst düzey liderlik pozisyonlarında 30 yılı aşkın bir deneyime sahip ve 2014 yılında oldukça prestijli Eisenhower Fellowship for Innovation bursu alarak küresel bir liderler ve etkili kişiler ağına dahil oldu. Ayrıca 2007 yılında Hindistan’ın Kalküta kentindeki Seagull Foundation for the Arts ile çalışmasını sağlayan NESTA kültürel liderlik ödülüne layık görüldü. Shona, Surrey Üniversitesi Onursal Üyesi, Napier Üniversitesi’nde misafir profesör ve İskoçya Pazarlama Topluluğu’nun Onursal Üyesidir.
Kültür Girişimcisi ve Yöneticisi, Öğretim Görevlisi
Mahir Namur, İTÜ İnşaat Fakültesi’nde Lisans, Viyana Teknik Üniversitesi’nde İnşaat İşletmesi alanında yüksek lisans eğitiminin ardından uluslararası inşaat projelerinde proje yönetimi alanında çalıştı. 1998 yılında kültür sektörüne geçiş yaptı. Chameleon Proje Yönetimi ve PR firmasını kurdu ve birçok uluslararası kültür sanat eğitim ve iletişim projesi geliştirdi ve yönetti. 2003 yılında Türkiye’nin kültür sektörünü geliştirmek ve uluslararası kültürel ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Kültür Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını, sonra genel sekreterliğini yürüttü. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Danışma Kurulu’nda yer aldı. 2006 yılından beri yürütülen Sinopale, Sinop Uluslararası Bienali’nin kurucularından, A Soul for Europe inisiyatifinin Strateji Grubu üyelerinden. 2005 yılından beri Yeditepe Üniversitesi, 2009 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve 2019 yılından beri Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nda Sanat ve Kültür Yönetimi, Mesleki Planlama ve İletişim alanında dersler veriyor. İstanbul, Viyana ve Londra’da aldığı Varoluşçu koçluk, Logoterapi (Anlam Odaklı Terapi), Logopedagoji (Anlam odaklı pedagoji) mesleki eğitimleri aldı ve Avusturya’da psikolojik danışman unvanı aldı. Viyana ve İstanbul’da yaşayan ve çalışan Namur, sanat ve tasarımcıların kişisel ve mesleki gelişimleri üzerine “Anlam Odaklı Stratejik Planlama” seminerlerini birçok ülkede üniversite ve kültür kurumlarında vermeye, sanatçı ve kültür aktörlerine bireysel danışmanlık yapmaya devam ediyor.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Kültür Komitesi Koordinatörü
Jordi Pascual, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (United Cities and Local Governments (UCLG)) dünya örgütünün Kültür Komitesi’nin koordinatörü. Komitenin çalışmaları, sürdürülebilir şehirlerde kültürel haklar temelli kapsamlı bir araç seti olan Culture 21 Actions’a dayanıyor. Sürdürülebilir kalkınmada kültürel haklar üzerine doktora derecesine (Girona Üniversitesi) sahip Pascual, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde müstakil bir Kültür Hedefi’ni savunan küresel bir kampanya olan #culture2030goal’da yer alıyor. Açık Katalonya Üniversitesi’nde kültürel haklar ve küreselleşme üzerine dersler vermeye devam ediyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı Kurumsal İletişim Direktörü
Didem Ermiş Sezer, lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programında, yüksek lisansını ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde tamamladı. 2004-2009 arasında Helsinki Yurttaşlar Derneği’nde (hYd) insan hakları, demokratikleşme ve diyalog konulu projelerde çalıştı. 2009’da İKSV’nin Kurum Kimliği ve Yayınlar ekibine katıldı ve 2017-2024 arasında bu departmanın direktörlüğünü üstlendi. Bu süre zarfında İKSV’de yürütülen strateji çalışmalarında ve web siteleri ile İKSV yayınları da dahil olmak üzere vakıf iletişiminin kurgulanmasında etkin rol üstlendi. Dilin kültürle ilişkisini irdeleyen “Dile Kolay” podcast serisi, İKSV’nin 40 yıllık tarihini anlatan i-ka-se-ve kitabı, festival ve bienaller için yayımlanan çocuk kitapları gibi özel projelerin fikir geliştirme ve yapım aşamalarında görev aldı. 2024 Temmuz ayından bu yana İKSV’nin Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yapıyor.
Kreşendo
Beril Sarıaltun
Ataşehir Belediyesi
Sena Öztürk, Volkan Cihan
Maltepe Belediyesi
Ayşe Gencer, Cihan Hamzaoğulları, Gülşe Kulualp, İrem Akar
Şişli Belediyesi
Aslı Bayer Çelik, Ayşe Yavuz
Roof Coliving
Emre Güzel
Youth For Good
Aleyna Koca, Beyza Teke, Boğaçhan Arslan, Duru Leblebicioğlu, Kaya Demiral, Müge Gümüş, Şeyma Sağınç, Zülâl Karaman
Darağaç Kolektifi
Ali Cem Akdoğan, Ali Kemal Ertem, Ahmet Utku Soylu, Burak Safa Çalışkan, Cenkhan Aksoy, Ezgi Ceren Kayırıcı, Polen Biçer, Uygar Erkuş, Zarife Aslan
Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Uğur Sayınbatur
Nefes Kültür Sanat Derneği
Dilan Karakoç, İbrahim Muslimani, Yaren Polat
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Selahattin Köroğlu
Bir Tohum Vakfı
Güneşin Oya Aydemir, Yeşin Aydemir
Küçükkuyu Belediyesi
Bahadır Emre Diken, Nermin Uzun Cenk
Kültür Kenti Küçükkuyu Projesi
Burcu Meltem Arık Akyüz,
Muteber Yüğnük, Züka Gürel
Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği
Adil Çamur, Adil Çamur
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Burak Demir
Marmara Adalar Belediyesi
Hatice Kayacan
ÇEKÜL Vakfı
Pınar Saydam, Şerife Sinem Çelik
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği
Çiğdem Gündeş, Nihan Temiz, Nilay Yılmaz
Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği
Aynur Süvari, Soner Süvari, Yusuf Sipahi
Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği
Alp Arısoy, Yağmur Güzle
ÇEKÜL Vakfı
Ilgın Sözen, Timur Çelik
Merzifon Belediyesi
Sercan Kırık
Merzifon Kültür Ağı
Ali Uysal, Burak Çoşar, Doğucan Yayla, Egemen Umut Şen, Mehmet Dede, Mustafa Hazneci, Nurselin Tunç, Özkan Atal, Özlem Hazneci, Selin Kiraz, Yağmur Başarır
Şehir Dedektifi
Gizem Kıygı, Elif Ertekin,
İpek Kay, Tülay Hazar
Adıyaman Belediyesi
Kültür İşleri Müdürlüğü
Ahmet Bozkurt
GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği
Ali Cem Yıldız, Aysel Öztürk, Refika Sevilay, Kadıoğlu
Hopa Belediyesi
Şafak Murat Şahin
Ortahisar Belediyesi
Elif Akdeniz, Temel Eyüpoğlu
Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği
Ayşegül Uçar, Fatima Sümeyye Kavranoğlu, Güneş Bozoğlan,
İpek Alagöz
Defne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Turgut Nurlu
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla İstanbul Kültür Sanat Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.