Türkiye’de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki diyaloğu ve işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında toplam bütçesi 1,3 Milyon avro olan iki açık çağrı gerçekleşti.
Ortaklaşa Hibe Programı’nın 4 Nisan – 4 Haziran 2024 arasındaki ikinci açık çağrı dönemine, Türkiye’nin 7 bölgesindeki 35 şehirden toplam 131 proje başvurdu. Bu projelerde 16 büyükşehir, 13 il, 75 ilçe, ve iki de belde belediyesi ortak olarak yer aldı. Değerlendirme Komitesi tarafından hibe başvuru rehberindeki kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 projenin desteklenmesine karar verildi. Bu kapsamda Balıkesir, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Rize ve Sinop’tan kültür-sanat alanında çalışan sivil toplum kurumları, Adıyaman, Ataşehir, Balıkesir, Defne, Gaziantep, Hopa, Konak, Küçükkuyu, Maltepe, Marmara Adalar, Merzifon, Ortahisar, Şişli belediyeleriyle ortaklaşa projeler yürütecek. İkinci açık çağrı döneminde desteklenecek 10 projeye verilecek destek yaklaşık 1 Milyon avro olacak.
Ortaklaşa Hibe Programı’nın ilk proje teklif çağrısı 2023 Nisan ayında açılmış ve bu kapsamda dört proje desteklenmişti.
Ortaklaşa Hibe Programında Desteğe Hak Kazanan Projeler
Bir Tohum Vakfı (Çanakkale) – Kültür Kenti Küçükkuyu
Proje Ortağı: Küçükkuyu Belediyesi (Çanakkale)
Bir Tohum Vakfı’nın yürüteceği proje; somut ve soyut kültürel miras zenginliği ve kültürel çeşitliliğiyle öne çıkan Küçükkuyu’nun kültürel ve sanatsal kapasitesini farklı alanlardaki kamusal etkinliklerle geliştirmeyi hedefliyor. Katılımcılığı ve ekolojik duyarlılığı önemserken, bölgede yaşayanların kültüre erişimini güçlendirmek suretiyle kente aidiyet yaratacak bir kimlik kazandırmayı odağına alıyor. Atıl durumda olan veya işlevsiz kamusal alanları yeniden işlevlendirmek; kültürel okuryazarlığa katkıda bulunmak ve program sonunda Küçükkuyu Belediyesi ile ortaklaşa geliştirilecek kültür politikası kapsamında Küçükkuyu’nun İzmir, Balıkesir, Midilli, Çanakkale, İstanbul aksına “kültür kenti” kimliğiyle konumlandırılması planlanıyor.
Darağaç Kolektifi Derneği (İzmir) – Darağaç Fermantasyon
Proje Ortağı: Konak Belediyesi (İzmir)
Darağaç Kolektifi Derneği’nin projesi; genç sanatçı ve tasarımcıların atölye ve deneyim alanlarının eksikliği, kent yaşantısına katkıda bulunabilecek fikir ve projelerin izleyicisiyle buluşmakta zorlanması, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının hem kendi içerisinde hem de birbirleriyle olan iletişim sorunlarının aşılabilmesi ve somut çözümler önerilmesi konularını merkeze alıyor. Proje kapsamında İzmir Umurbey mahallesinde yer alan metruk bir yapının “Darağaç Mutfak” ismiyle kamusal bir mutfak alanına dönüştürülmesi; Konak Belediyesi Modern Sanat Merkezi’nin de konumlandığı sokağın şehrin dört üniversitesinden 12 yeni mezun sanatçı ve tasarımcının katkısıyla “Darağaç X Ko.Mo.” ismiyle yeniden tanımlanması ve “Darağaç Fermantasyon” sergisiyle interdisipliner üretimlere ev sahipliği yapılması planlanıyor.
Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği (Balıkesir) – Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı
Proje Ortakları: Marmara Adalar Belediyesi (Balıkesir), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’nin projesi; Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve bireysel aktörlerin oluşturduğu yerel kültür-sanat ekosisteminin katılımcı, kapsayıcı ve demokratik bir yapı kazanmasını destekleme hedefi taşıyor. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim işbirliği geliştirilirken; Çınarlı Kültür ve Sanat Yerleşkesi’nin hizmete kazandırılması, Marmara Adalar Müzesi’nin kapasitesinin artırılması, kültür politikası eğitimi ve ada kültürleri festivali gibi çalışmalarla ortaya çıkan dinamizmin sürekli hale gelmesi amaçlanıyor.
Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği (Hatay) – Yeni Yaşamın Filizleri: Hatay Gençlik ve Çocuk Orkestra Korosu
Proje Ortağı: Defne Belediyesi (Hatay)
Hatay Senfoni Orkestrası Kültür ve Sanat Derneği’nin yürüteceği proje, Hatay’da depremden etkilenen 60 çocuğa müzik eğitimi sunarak yeteneklerini keşfetmelerine ve becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyacak. Şehre, müzik ve sanat terapisi atölyelerinin gerçekleştirileceği bir yerleşkeyi kazandırarak depremden etkilenen çocukları müzikal eğitim sürecine dahil etmeyi hedefleyen proje, fırsat eşitliğinin olduğu kapsayıcı bir eğitim sistemi kurmayı odağa alıyor. Deprem sonrası travma yaşayan çocuklar, engelli çocuklar, mülteci çocuklar ve diğer dezavantajlı grupların yer alacağı eğitim programları sonunda, kentlilerin kültür-sanata erişim hakkına da katkıda bulunacak olan konserler gerçekleştirilecek.
Hemşin Yaşam Derneği (Rize) – Nazım’dan Kazım’a Ortaklaşa Hopa
Proje Ortakları: Hopa Belediyesi (Artvin), Hopa Kent Hakkı Derneği (Artvin)
Hemşin Yaşam Derneği’nin projesi, çok kültürlü ve çok dilli; bu kültürlerin ve dillerin bir arada yaşadığı bir Doğu Karadeniz ilçesi olan Hopa’da kurulmakta olan Kültür ve Sanat Meclisi aracılığıyla sivil toplum kuruluşları, Hopa Belediyesi, yurttaşlar ve sanatçılar arasındaki diyaloğu geliştirerek; katılımcı, kapsayıcı kültür politikalarının oluşum sürecini desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında katılımcı kültür politikalarının geliştirilebilmesi için tüm paydaşlar arasındaki etkileşimi teşvik edecek diyalog ve istişare mekanizmalarının, iletişim ağlarının ve yerel platformların oluşturulması; savunuculuk faaliyetleri ve eğitim programları gerçekleştirilmesi de hedefleniyor.
Kreşendo (İstanbul) – Bizi Buluşturan Mekânlar
Proje Ortakları: Ataşehir Belediyesi (İstanbul), Maltepe Belediyesi (İstanbul), Şişli Belediyesi (İstanbul), Roof Coliving (İzmir)
Kreşendo’nun projesinde; belediyelerin açık ve kapalı kamusal alanlarındaki kültür-sanat faaliyetlerinin programlama ve mekansal tasarım süreçlerinin katılımcı, kapsayıcı şekilde yürütülmesi için bir rehber oluşturulması hedefleniyor. Kamusal alandaki kültür programlamasının her bir parçası; sanatçılar, sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve kültür-sanat aktörlerinin, mekanların kullanıcısı olan mahalleli ve izleyicilerin deneyimleri de dahil edilerek, çok paydaşlı bir programlama süreci ortaya konulması hedefleniyor. Ortak belediyelerin bünyesinde bulunan üç kültür merkezi ve üç açık kamusal alanla ilişkili olarak kültürel çoğulculuk ilkesiyle, kırılgan grupların ihtiyaçlarının önceliklendirildiği ve katılımlarının sağlandığı bir kültürel programlama rehberi tasarlanacaktır. Rehberin, farklı ölçeklerdeki belediyeler tarafından uygulanması için bir çerçeve olması hedefleniyor.
Nefes Kültür Sanat Derneği (Gaziantep) – Gaziantep Sanat Alanı
Proje Ortağı: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Nefes Kültür Sanat Derneği’nin projesi, Gaziantep’te, geleneksel tarihi Cenani Konağı’nda, bir kültür ve güzel sanatlar akademisi ve ortak alan oluşturmayı öneriyor. Bu alanda çocukların, gençlerin, akademisyenlerin, öğrencilerin, geleceğin yetenekli müzisyenleri ve sanatçılarının yanı sıra farklı geçmişlere sahip kültür aktivistlerinin güvenli ve esnek bir ortamda öğrenmeleri, görüşlerini ve deneyimlerini paylaşmaları amaçlanıyor. Suriye ve Türkiye’den kültür profesyonelleri tarafından kurulan derneğin; sosyal dayanışma ve uyumu destekleyen projelerinden biri olarak, toplumun her kesimine açık bir kültür-sanat alanı oluşturulması hedefleniyor.
Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (Sinop) – Motorhane Kültür-Sanat Ağı
Proje Ortakları: Merzifon Belediyesi (Amasya), Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi (İstanbul), ÇEKÜL Vakfı (İstanbul)
Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından yürütülecek projenin, Merzifon’da bulunan eski bir elektrik santralinin kültür merkezine dönüşümü sürecinde; kültür merkezinin programlarının Merzifon Belediyesi ile beraber hazırlanıp yürütülmesi ve bölgedeki kültür sanat aktörlerinden oluşan sivil bir ağ oluşturulması planlanıyor. Geçmişten günümüze ekonomik ve kültürel mirasıyla öne çıkan Merzifon’da yeni bir kültür odağı yaratılırken, projenin iştirakçileri Amasya Belediyesi ve Sinop Belediyesi’nin de katkılarıyla kısa ve orta vadede Amasya ve Sinop ile birlikte bölgesel ölçekte kültür alanında işbirliklerinin artırılması hedefleniyor.
Şehir Dedektifi Kent Çevre ve Sanat Derneği (İstanbul) – Perre Çocuk ve Kent Bienali
Proje Ortakları: Adıyaman Belediyesi
Şehir Dedektifi’nin projesinde Adıyaman’da yaşayan çocukları, bakımverenleri ve eğitimcileri şehrin tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgilendirerek, deprem nedeniyle zarar gören kentsel bellek ve aidiyet duygusunu kültür ve sanat yoluyla güçlendirmek amaçlanıyor. Proje kapsamında, depremden sonra sivil toplum tarafından hayata geçirilen Hayat Parkı’nda konumlanan, belediyeye ait atölye mekânının da iyileştirilmesi hedefleniyor. Çocuklarla gerçekleştirilecek Perre ve Adıyaman temalı atölyelerin çıktıları beş gün sürmesi planlanan Perre Çocuk ve Kent Bienali kapsamında belediyenin kültür mekânlarında müzik ve tiyatro performansları eşliğinde sergilenecek. Adıyaman Belediyesi’nin kültür politikası geliştirme süreci, kentsel mirasa yönelik bilgi ve sergi üretimi konusunda deneyimli proje iştirakçileri Mekanda Adalet Derneği ve ANAMED ile düzenlenecek çalıştaylarla desteklenecek.
Yayla (Gola) Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği (Rize) – VİRA: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemini Güçlendirmek
Proje Ortakları: Ortahisar Belediyesi (Trabzon), Hopa Belediyesi (Artvin)
Proje, Ortaklaşa Hibe Programı’nın birinci döneminde Borçka Belediyesi ile katılımcı ve kapsayıcı kültür politikası oluşturma sürecini hayata geçiren ve sivil toplum-yerel yönetim ortaklığındaki festival sürecini geliştiren Yayla (Gola) Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin yürütücülüğünde gerçekleşecek. Belediyelerin kültür politikasına, sivil toplumu dahil eden süreçlerin oluşturulması ve Artvin, Rize, Trabzon arasında yerel yönetimlerin ve sivil toplumdaki kültür sanat aktörlerinin ilişkilenmesi projenin ana hedefleri arasında. Doğu Karadeniz kültür sanat ekosisteminin durumunu analiz edecek çalıştaylarla desteklenecek projeyle, kırsalda da kapsayıcı işbirlikleri için güçlendirici bağlar kurulacak.
Ortaklaşa Hibe Programı Değerlendirme Süreci
Ortaklaşa Hibe Programı’na yapılan proje başvurularından, hibe rehberinde belirtilen başvuru koşullarını karşılayan proje teklifleri, teknik değerlendirme sonrasında Değerlendirme Komitesi’ne iletildi. Tüm başvurular Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Direktörü Dr. Itır Akdoğan, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, Sivil Toplum için Destek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yörük Kurtaran, Yeditepe Üniversitesi Kültür Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Mahir Namur ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner’den oluşan Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirildi.
Değerlendirme tablosuna Ortaklaşa hibe başvuru rehberinden ulaşabilirsiniz.