Merzifon’daki Motorhane Bir Kültür Odağına Dönüşüyor

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında desteklenen Motorhane Kültür Ağı projesi ile Merzifon’daki eski elektrik santrali bir kültür merkezine dönüşüyor. “Motorhane” adını taşıyan merkez, 22-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliklerle kapılarını açtı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında hibe desteği alan “Motorhane Kültür Ağı” projesiyle Merzifon yeni bir kültür odağı kazanıyor. Kentteki eski elektrik santrali Motorhane’nin kamusal bir kültür merkezine dönüşümü 22, 23 ve 24 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen açılış etkinlikleriyle başladı.

Açılış programı “Yarınları Beslemek: Sinop’tan Merzifon’a Kültürel Birikim ve Ortak Hayal Gücü” temasıyla; Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Üç gün süren program İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece’nin moderatörlüğünde düzenlenen“Kültür ile Gelişmek: Merzifon’un Kültür Politikaları Ekseninde Geleceği” başlıklı forumla devam etti. Forumun ikinci gününde kültür yöneticisi Melih Görgün ve Sinop Üniversitesi’nden Alpay Tırıl moderatörlüğünde “Eve Dönüş Hikâyeleri” ve Sinop Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Cenk Demir moderatörlüğünde “Kent ve Bellek” oturumları düzenlendi. Programın son günündeki etkinlikler konser, film gösterimi ve sergi açılışıyla tamamlandı.

Proje kapsamında, 1930’larda enerji üretimi için kurulan, son dönemde ise uzun yıllar âtıl kalan Motorhane’nin, Merzifon’dan Orta Karadeniz’e yayılacak bir kültürel gelişimin odağı olması hedefleniyor. Merzifonlu sanatçılar, sanat toplulukları, sivil toplum aktörleri ve akademisyenlerden oluşan “Motorhane Kültür Ağı”, mekânın açılış etkinlikleriyle başlayan dönüşüm sürecini ve kültürel programlamasını yerel yönetimlerin işbirliğiyle yürütecek.

Motorhane Kültür Ağı nedir?

Motorhane Kültür Ağı projesi, Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından, Merzifon Belediyesi, Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi ve ÇEKÜL Vakfı ortaklığında hayata geçiriliyor. Merzifon’daki Motorhane’nin kentin kültür odaklı gelişimine enerji sağlayacak bir merkeze dönüşmesi hedefleniyor. Kentteki kültürel etkileşime alan açmak ve bu alanı, yerel yönetimler işbirliğiyle sürdürülebilir kılmak amaçlanıyor. Sosyal bir karşılaşma alanı olarak tasarlanan mekândaki kültürel programlar; yerel yönetim, özel sektör ve sivil toplumdan paydaşların bir araya geldiği katılımcı ve demokratik bir modelle oluşturulacak.

Projenin topluluk oluşturma hedefi kapsamında, kültür ağının çekirdeğini Merzifonlu kültür aktörleri oluşturuyor. Sanatçılar, akademisyenler, gençler, sivil toplum çalışanları, Merzifonlu iş insanları ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan topluluk, aynı zamanda Motorhane Kültür Ağı’nın planlama çalışmalarını yürütüyor.

Ortaklaşa’dan aldığı destek  kapsamında bir kapasite geliştirme programı da yürüten Motorhane Kültür Ağı, topluluk odaklı kültür yönetimi konusunda, Türkiye’den farklı deneyimlerin karşılaştırıldığı ve Motorhane için yol haritasının çizildiği toplantılar gerçekleştirdi. Merzifon’da mevcut durum doğrultusunda kaynak geliştirme, yönetişim, sivil toplumda işbirliği modelleri ve kültürel planlama konuları ele alınarak Motorhane’nin temel ilke ve politika çerçevesi hazırlandı.

Motorhane’de neler olacak?

Motorhane, 2025 yaz ayları boyunca etkinlik programlarına evsahipliği yapacak. Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında iki festival gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bahçe ve ek binada yapılacak mekânsal düzenlemelerle “Forum”, “Bahçe”, “Dönüşüm”, “Akustik” gibi başlıklar altında açık hava sineması gösterimleri, konserler, atölye çalışmaları ve pazar yeri etkinlikleri planlanıyor. Amasya Üniversitesi ile imzalanması hedeflenen protokol, Motorhane’de uygulamalı dersler yapmak ve ders tasarlamak gibi ortak çalışmaları da kapsayacak. 

Motorhane’nin kültür merkezine dönüşüm süreci nasıl gelişiyor?

Merzifon Belediye Elektrik Santrali’nde 1931’den itibaren üretilmeye başlanan elektrikle kentte ekonomik büyümenin yanı sıra sinema salonu ve matbaa açılmasıyla kültürel gelişim de başladı. Endüstriyel bir yapı olarak 1930’lu yıllarda bölgeye enerji sağlayan Motorhane’nin, bu işlevinden kültür üretimine evrilmesi amacıyla 2014 yılında Merzifon Kültür Odaklı Gelişim Stratejisi kapsamında kültür merkezine dönüştürülmesi gündeme geldi. Merzifon Belediyesi’nin girişimiyle bu dönüşüm, kentin vizyon projelerinden biri olarak ele alındı.

2016 yılında Merzifon Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı’nın girişimiyle Motorhane Kültür Merkezi projelendirilirken düzenlenen toplantılarla tanıtımı yapıldı. Motorhane Kültür Merkezi Projesi, kentin endüstri mirası olan bu yapıyı korurken, bölgesel ölçekte bir çekim merkezi oluşturmayı hedefledi. Bu noktada proje yürütücüsü Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Sinop özelinde, Sinopale başta olmak üzere, Sinop Cezaevi ve Hal Buluşma Merkezini benzer biçimde, bir topluluğu oluşturarak yeniden hayata geçirmesi Merzifon için örnek oluşturuyor.

Sinop’ta edinilen deneyimin Merzifon’a aktarılması, Orta Karadeniz’de birbirine komşu bu coğrafyalarda gerek yerel yönetimler gerekse de sivil toplum aktörleri arasında ağların geliştirilmesine ve bölgesel ölçekte kültür alanında işbirliklerinin artırılması hedefleniyor.