Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması Borçka’da Düzenlendi

GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin Artvin Borçka Belediyesi ile yürüttüğü, Ortaklaşa Hibe Programı tarafından desteklenen Demir Elma Festivali projesine hazırlık devam ederken; Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması için Borçka’daydık.

26 Haziran’da gerçekleştirilen buluşma etkinliği öncesinde, 1- 2- 3 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan Demir Elma Festivali projesine ev sahipliği yapacak olan Muratlı Köyü ve Karagöl mevkilerini keşfetme fırsatı bulduk. Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın da eşlik ettiği gezide, demokratik ve katılımcı bir yaklaşımla gerçekleştirilecek festivalin bölgeye özgü kültür politikalarının geliştirilmesine nasıl aracılık ettiğine dair de bilgi aldık.

Toplantı, kültür-sanat alanında sivil toplum kuruluşları, bağımsız kültür-sanat profesyonelleri ve yerel yönetimlerin buluşmasında somut bir örnek oldu

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın yanı sıra Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün, Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci, Pazar Belediye Başkanı Neşet Çakır ve Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan’ın katıldığı Doğu Karadeniz Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması’nda belediyelerin kültür işleri bölümlerinin temsilcileri de yer aldı. Buluşmaya belediye seviyesinde katılımın yüksek olması, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Departmanı’nın yerel düzeyde kapsayıcı ve katılımcı kültür politikalarının oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla tasarladığı Ortaklaşa projesinin; kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve bağımsız kültür-sanat profesyonellerinin yerel yönetimlerle buluşması amacının somut bir örneği oldu.

Dr. Özlem Şendeniz buluşmanın açılışını; kültür sanat alanında çalışan profesyonellerle, Doğu Karadeniz belediyelerinden başkanlar ve kültür işleri bölümlerinden yoğun katılımının birlikte üretiminin önemine olan katkısına değinerek yaptı. İstanbul’da yaşayan bir grup Doğu Karadenizli’nin bir hayal etrafında bir araya gelerek tasarladıkları festivalin hikâyesini anlatan GOLA Derneği kurucularından Refika Kadıoğlu; festivalin oluşmasında Borçka Belediyesi’nin başından beri verdiği katkının çok kıymetli olduğunu vurguladı. Coğrafi işareti alınmış bir meyvenin etrafında kurgulanan festivalde; bölgede yaşayanları birbirine bağlaması kadar kurulan bu bağların ilmek ilmek örülüşünün hikâyesine de tanıklık edilecek.

Sivil toplum, bağımsız-örgütlü olmak üzere kültür-sanat aktörleri ve yerel yönetimlerini kapsayan buluşmada, İKSV Kültür Politikaları Direktörü Özlem Ece ve Ortaklaşa projesinin yöneticisi Selen Akçalı da demir elma meyvesinin kültürel ve ekolojik mirası etrafında gerçekleşecek bu çok paydaşlı festivalin, Doğu Karadeniz’de katılımcı kültür-sanat politikalarının oluşumuna sunacağı katkının üzerinde durdu.